Haberler

Vahideddin Okulda

Atatürk'ün "Vatan Haini" Diye Nitelediği Son Osmanlı Padişahı Vahideddin'in Fotoğrafı, Burdur'un Çavdır İlçesi'ne Bağlı Dengere İlköğretim Okulu'na 'Türk Büyüğü' Diye Asıldı. Burdur Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, "Bilgim Yok, Gerekeni Yapacağız" Dedi.

Atatürk’ün "Vatan haini" diye nitelediği son Osmanlı Padişahı Vahideddin’in fotoğrafı, Burdur’un Çavdır İlçesi’ne bağlı Dengere İlköğretim Okulu’na ’Türk büyüğü’ diye asıldı. Burdur Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, "Bilgim yok, gerekeni yapacağız" dedi.

OSMANLI İmparatorluğu’nun son padişahı olan ve Milli Mücadele başladıktan sonra İstanbul işgal orduları Başkomutanı Harrington’a başvurup bir İngiliz savaş gemisiyle kaçan Sultan Vahideddin’in fotoğrafı, Burdur’un Çavdır İlçesine bağlı Dengere İlköğretim Okulu’na ’Türk büyüğü’ olarak asıldı.

Tartışmalı padişahın fotoğrafı Eğitim-İş Burdur Şube Başkanı Hasan Cengiz ve sendika yönetimi tarafından okul ziyareti sırasında tesadüfen görüldü. Cengiz ve arkadaşları sendikal faaliyet için gittikleri Dengere İlköğretim Okulu’nun duvarlarında Türk büyüklerinin fotoğraflarının ve yaşam öykülerinin yazılı olduğunu ve bunlar arasında Vahideddin’in de bulunduğunu fark ettiler.

Yetkililer göreve

Eğitim kurumlarında kimlerin fotoğrafının asılacağının yönetmeliklerle belirli olduğunu kaydeden Cengiz, "Kimse kafasına göre istediği fotoğrafı okulun duvarına asamaz" diyerek, şöyle konuştu: "Büyük Nutuk’ta Atatürk, Vahideddin’i ’soysuz, alçak ve vatan haini’ olarak nitelemiştir, Üstelik Kasım 1922’de TBMM’nin Vahideddin’in hain olduğuna ilişkin kararı vardır Vahideddin’i kahraman göstermenin tek bir amacı var. Bunu bizim insanımız hálá anlamadı. Atatürk’ün başarılarına gölge düşürüp onu karalamak. Yıllarca Abdülhamid’i övdüler sıra Vahideddin’e geldi. Dengere İlköğretim Okulu’nda yaşanan bu olaya tüm sivil toplum örgütlerini tepki göstermeye çağırıyoruz. Yetkili makamları da ilgililer hakkında işlem yapmaya davet ediyoruz."

Birçok okul böyle

Eski TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi Mustafa Gazalcı, olayın tekil olmadığını, birçok okulda bunun benzeri olayların yaşandığını öne sürdü. Okullara Vahideddin’in fotoğrafının asılmasının AKP iktidarı tarafından hazırlanan bir ortam sonucu olduğunu belirten Gazalcı, şunları söyledi: "Okullardaki kadrolaşma, ders kitaplarının ve kaynak kitaplarının içeriklerinin değiştirilmesi, Milli Eğitim ilkelerinden uzaklaşma bunu doğurdu. Kimi okullarda köşelerde, kimi okullarda da okulların kurduğu internet sitelerinde Vahideddin övülüyor. Hatta Devrim Tarihi kitabının içeriğini değiştirerek bunlar yapılıyor. Yani balık baştan kokuyor."

Gerekeni yaparız

Burdur Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, olayla ilgili bilgisinin olmadığını belirtti, "Okulda inceleme yaptıracağım, mevzuat neyse gerekeni yapacağız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title