Haberler

Üniversite Kendi Enerjisini Üretiyor

Muğla Üniversitesi, Temiz Enerji Kaynakları Araştırma Geliştirme Merkezi, Türkiye'de Bir İlke İmza Attı. Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Şener Oktik'in Girişimleri ve Almanya'nın Sunset Firması ile Ortaklaşa Yürütülen Bir Proje ile Üniversite Rektörlük Hizmet Binasının Dış Cephesi Güneş Enerjisi Modülleri ile Donatıldı.

Muğla Üniversitesi, Temiz Enerji Kaynakları Araştırma Geliştirme Merkezi, Türkiye'de bir ilke imza attı. Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Şener Oktik'in girişimleri ve Almanya'nın Sunset firması ile ortaklaşa yürütülen bir proje ile Üniversite Rektörlük hizmet binasının dış cephesi güneş enerjisi modülleri ile donatıldı.

Türkiye'nin güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten binaya entegre ilk fotovoltaik cephe kaplaması olma özelliğini taşıyan uygulama, Muğla Üniversitesi'nin yüzde 3.5'lik enerji ihtiyacını karşılıyor. 40 kWp (devirdaim) gücündeki sistem ile binanın iki yanındaki kulelere 136 metrekare alanda 160 adet amorf silisyum panel, bina cephesinde de 541 metrekare alanda 220 adet 3 eklemli amorf silisyum panel kullanıldı. Sistemin 48 bin KW saat elektrik enerjisi üretmesi bekleniyor.

Projenin Türkiye'de bir ilk olduğunun vurgulayan Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Şener Oktik, "Muğla Üniversitesi Temiz enerji Kaynakları Araştırma Geliştirme Merkezi, benim başkanlığımda 12 Nisan 1996 yılında kuruldu. Üniversite yerleşkemiz içerisinde bölgeye ait güneş enerjisi potansiyelini belirleme çalışmalarımız 1998 yılında başladı. Türkiye'nin en büyük güneş enerjisinden elektrik üreten binaya entegre ilk fotovoltaik cephe kaplaması uygulaması Muğla Üniversitesi'nde hayata geçirildi. Bu Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Belki de dünya üniversitelerinde bir ilk olabilir. Muğla Üniversitesi yerleşkesi güneş gözeleri sistemleri araştırmalarının geniş bir aralıkta yapıldığı ve çeşitli uygulamalarının bir arada görülebileceği Türkiye'deki en büyük fotovoltaik uygulama alanı konumuna gelmiştir" dedi.

(BT-ŞT-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title