Haberler

Son dakika! Aliya İzetbegoviç doğumunun 95. yılında dualarla anıldı (2)

Güncelleme:

Bir son dakika haberine göre Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 95'inci yıl dönümünde başkent Saraybosna'da bulunan Kovaçi Şehitliğindeki mezarı başında okunan dualarla anıldı.

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 95'inci yıl dönümünde başkent Saraybosna'da bulunan Kovaçi Şehitliğindeki mezarı başında okunan dualarla anıldı.

İzetbegoviç'in kabri başında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kısıtlı katılımla gerçekleşen törene, Aliya'nın oğlu ve Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Bakir İzetbegoviç ile Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsyi Başkanı Sefik Dzaferovic de katıldı.

Dzaferovic, törende yaptığı açıklamada, Aliya İzetbegoviç'in, "şüphesiz Bosna Hersek'in modern tarihinin en önemli kişiliği olduğunu" söyledi.

Bilge Kral'ın eserlerinin gelecek nesiller için ilham kaynağı olacağını belirten Dzaferovic, "Aliya, neredeyse imkansız denebilecek şartlar altında Bosna Hersek'in demokrasisi için, özgürlük ve hoşgörü için verdiği savaşı kazanmıştır." diye konuştu.

Aliya'nın oğlu Bakir İzetbegoviç de çocukluk anılarının yaşlandıkça tazelendiğini kaydederek, babasından aldığı en iyi dersin inanç, sabır ve güven olduğunu vurguladı.

İzetbegoviç, "Babam oldukça becerikli bir siyasetçiydi. Bugün yaşasaydı ülkeyi bizden iyi yönetirdi ama ben daha iyi bir çıkış yolu göremiyorum. İçinde yaşadığımız ülke, siyasi anlamda bölünmüş bir ülke." dedi.

"Aliya, Avrupalı Müslüman bir aydındı"

Aliya İzetbegoviç Müzesi'nde görevli tarihçi Admir Lisica ise Aliya'nın, fikirleri hem Doğu'da hem de Batı'da eşit şekilde kabul gören bir lider olduğunu anımsattı.

Aliya'nın doğum günü dolayısıyla müzede "Aliya İzetbegoviç - Doğu ve Batı arasında" isimli bir serginin düzenlendiğini aktaran Lisica, bu tür etkinliklerle Bilge Kral'ın fikirlerini daha geniş bir kitleye duyurmaya çalıştıklarını kaydetti.

Müzenin, Aliya'nın yaşam öyküsünü anlatan bir biçimde kronolojik bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Lisica, "Müzenin en çok ilgi gören parçaları Aliya'nın şahsi eşyaları." diye konuştu.

Yılda ortalama 10 bin civarında yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladıklarını aktaran Lisica, Aliya'nın fikir, düşünce ve eserlerinin gençler tarafından da büyük ölçüde rağbet gördüğünü söyledi.

Lisica, "Aliya'nın birden çok rolü, birden çok kişiliği vardı. Her zaman bir Boşnak, bir Müslüman, coğrafi anlamda Bosnalı olduğunu savunurdu, kendisi Avrupalı Müslüman bir aydındı." ifadelerini kullandı

Aliya İzetbegoviç kimdir?

Bosna Hersek'in Bosanski Samac şehrinde 1925'te doğan Aliya, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist ideolojiye ardından da komünist rejim ve uygulamalarına karşı çıktı.

"Genç Müslümanlar" isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan teşkilatın da kurucuları arasında yer alan Aliya, halkı için verdiği mücadele sırasında 1946 ve 1983'te iki kez tutuklandı.

Bugün de ülkedeki en güçlü Boşnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA), 1990'da kuran İzetbegoviç, Bosna'da 1992-1995'teki savaşta halkına önderlik etti.

Savaşı bitiren Dayton Barış Antlaşması'nı 1995'te imzalayan Boşnak lider, bu anlaşmayla halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet bıraktı.

Sağlık sorunları nedeniyle 2000'de, Devlet Başkanlığı Konseyindeki görevinden ayrılan İzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te Saraybosna'da vefat etti.

Kaynak: AA / Güncel

Bilge Kral Saraybosna Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
title