Haberler

'Sayısal Yayına Geçmek İçin Çalışıyoruz'

Bakan Yıldırım: "2015'e Kadar Herkes Sayısal Yayına Geçecek"

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Uluslararası Telekominikasyon Birliği'nin aldığı karar doğrultusunda, herkesin 2015 yılına kadar sayısal yayına geçeceğini söyledi. Bakan Yıldırım, "Böylelikle yayınlar daha kaliteli olacak" dedi.

Erzincan'ın işgalden kurtuluşunun 93'üncü yıldönümü törenlerine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha sonra Öğretmenevi'nde düzenlenen 'Sayısal Yayıncılık ve İletişim Teknolojileri Zirvesi'ne katıldı. Programa ayrıca Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, RTÜK üyesi Taha Yücel, İnternet Temelli TV Teknolojileri Derneği Başkanı Atif Ünaldı, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Başkanı Dursun Güleryüz de hazır bulundu.

Programda konuşan BTK Başkanı Tayfun Acarer, son yıllarda iletişim, içerik ve yayıncılığın birbirinden ayrılmaz birer unsur haline geldiğini vurguladı. Sayısal yayıncılığında bunun en güzel örneği olduğunu anımsatan Acarer, "Bildiğiniz gibi sayısal yayıncılıkla ilgili sadece verici ve yayın sistemlerinde değil, evlerinizdeki pasif anten konumunda olan televizyon olarak tanımladığımız alıcılarda da çok ciddi fonksiyon farklılıkları meydana gelir. İnanıyorum ki birkaç yıl sonra bilgisayar, TV alıcıları, laptop, ya da notebook gibi kavramlar ortadan kalkacak. Bunların tüm işlevlerini yerine getirebilecek yeni cihazlar yaşantımıza girecek" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise yaptığı konuşmada 2015 yılına kadar herkesin sayısal yayına geçeceğinin altını çizdi. Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Sayısal yayın şu demek; Kendi frekans aralığı var. Şu anda analog dediğimiz bu frekans aralığı terk edilecek. Daha fazla sıkıştırılarak daha kaliteli yayın yapan bir aralıkta 50 tane kanal yayın yapacaksa, 300 tane kanalın yayın yapacağı yeni bir frekans aralığına geçilecek. Buna geçtiğiniz zaman ona ait bir altyapı yapmamız lazım. Alıcılar, vericiler, hepsinin elden geçmesi lazım. O dağda bayırda rastgele dikilmiş salkım saçak direkler üzerindeki aletler tek bir kuleye adeta şehrin alameti olan bir kule üzerinde toplanacak ve oradan yayınlar yapılacak. Bu yayınlar oradan yapıldığında harekat halinde evin içinde dışında yayın kalitesi de daha da güzelleşecek. Parazitler azalacak. Ayrıca bu görüntü kirliliği ortadan kalkacak. Bunun için RTÜK, Telekominikasyon Kurumu Radyo Televizyon Yayıncıları Derneği, bunlar bir araya geldiler. Bizim ülkemizin sayısal yayına geçmesi için düşündüğümüz eylem planının gerçekleştirmek için çalışıyorlar. RTÜK bu anlamda kanunundaki eylemleri kaldırıyor. Yeni kanunlar çıkartıyor. Haftaya kanun çıkmış olacak. Bizde bu arada pilot uygulamaları başlattık."

Sayısal yayıncılığın ülkenin gelişmesi kalkınması ile doğru orantılı bir şey olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Devletin görevi vatandaşa iletişim veya görsel hizmetleri verirken, aynı zamanda da sosyal sorumluluğu gereği aile yapımızı bozacak, Türkiye'nin geleneksel yapısını tahrip edecek, bazı istem dışı yayınları, faaliyetleri de kontrol etmeden, rızamız olmadan evimizin içine girmesine müsaade etmemeli. Eğer böyle bir yayın alacak, edecek varsa ayrıca müracaat eder, bedelini öder, kendi rızası ile alacaksa istediği yayını alsın. Ama genel toplumun bütün aile bireylerinin, herkesin bir arada izleyeceği yayınlarda sorumluluk devletindir. Bütün ülkelerde böyledir. Bunu RTÜK takip edecek" dedi.

Bakan Yıldırım, buradaki törenin ardından Terzibaba Cirit Sahası'nda Muammer Aydın cirit müsabakalarında dereceye giren ekiplere hediyelerini verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title