Haberler

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski, Prespa Diyalog Forumu'nda konuştu

Güncelleme:

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığı tarafından ülkenin güneybatısındaki Ohri şehrinde düzenlenen Prespa Diyalog Forumu kapsamında "Ukrayna'daki savaştan sonra ne olacak?

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığı tarafından ülkenin güneybatısındaki Ohri şehrinde düzenlenen Prespa Diyalog Forumu kapsamında "Ukrayna'daki savaştan sonra ne olacak?" konulu panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, 'tamamlanmamış Avrupa projesinin', bölgede ve daha geniş alanda güvenlik sonuçları olduğunu ifade etti.

Ukrayna'daki savaşa değinen Pendarovski, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak ettiğinin hatırlatarak, Avrupa'da herkesin çok hızlı bir şekilde Rusya ile normale döndüğünü vurguladı.

Rusya'nın Ukrayna savaşından önce yalan haberlerle batı demokrasisini baltalamaya çalıştığının altını çizen Pendarovski, Rusya'nın bu adımları Ukrayna savaşından sonra da atmaya devam edeceğini belirtti.

Pendarovski, "Ukrayna'daki savaştan sonra bizler Avrupa'da hiçbir şey olmamış gibi davranırsak ne olur? Şu an benim en büyük endişem bu." diye konuştu.

Son yıllarda Kuzey Makedonya'daki kamuoyunda Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik desteğin önemli ölçüde düştüğünü dile getiren Pendarovski, bölge ülkeleri için samimiyet ve net bir perspektif çağrısında bulundu.

Pendarovski, "Brüksel çıkıp şunu demeli: Batı Balkanlar'ı ekonomik, siyasi ve her anlamda bütünleştirmek için gerçekten ciddi bir hedefimiz var. Aksi halde, giderek daha fazla insan Avrupa projesi için şüpheci hale gelecek ve otokratik rejimler bölgede güçlenecek." şeklinde konuştu.

Avrupa entegrasyonu süreçleri beklemedeyken, bölgenin "demografik felaket" olarak nitelendirdiği insanların bölge dışına göçüyle karşı karşıya geldiğini vurguladı.

Panel kapsamında Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Molanovic konuşma yaptı.

Ayrıca söz konusu panelde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin gönderdiği görüntülü mesaj yayınlandı.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title