Haberler

Kızılayın O Sorusu Fişlemeye Yol Açıyor Tepkisi

Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şahut Duran, Kızılay'ın kan bağışçı öncesi yaptığı formda yer alan 'Bugüne kadar hiç erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?' sorusunun fişlemeye yol açtığını iddia etti.

Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şahut Duran, Kızılay'ın kan bağışçı öncesi yaptığı formda yer alan 'Bugüne kadar hiç erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?' sorusunun fişlemeye yol açtığını iddia etti. Kan yoluyla bulaşan hastalıkların insan yapısıyla ilgili değil, kurduğu cinsel ilişkinin şekliyle alakalı olduğunu söyleyen Duran, sorunun düzeltilmesini ve kişiye güvenli bir ilişki yapıp yapmadığı sorusunun yöneltilmesini istedi.

Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şahut Duran, Kızılay'ın gönüllü kan bağışçılarına doldurduğu Kan Bağışçısı Sorgulama Formunda yer alan 'Bugüne kadar hiç erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?' sorusuna dikkati çekti. Cinsel ilişkilerde bir hastalığın bulaşıp bulaşmayacağı etkileyen en önemli faktörün kondom olduğunu dile getiren Duran, bu sorunun yanlış olduğunu ve fişlemeye yol açtığını söyledi.

Duran, "Erkek erkeğe ya da erkekle kadın arasındaki cinsel birliktelikte riski asıl belirleyen kondom kullanıp kullanmamaktır. Bulaşma riskini belirleyen kim olduğunuz değil nasıl davrandığınızdır. Güvenli seks uygulamalarını sergilemeyen her bireyde risk yükselecektir. Formdaki ifade cinsel ilişki erkek erkeğe olduğunda kondom kullanılsa da kullanılmasa da benzer şekilde riskli olduğu izlenimi vermektedir. Bu bilimsel olarak doğru olmayan ve okuyan kişilerde korunma davranışı ile ilgili olumsuz sonuçlara neden olabilecek bir durumdur" dedi.

Kan yoluyla bulaşan hastalıkların insan yapısıyla ilgili değil, kurduğu cinsel ilişkinin şekliyle alakalı olduğunu vurgulayan Duran, "Kızılay'ın formundaki sorular kan yoluyla bulaşan hastalıklarda yanlış algı yaratmaktadır. Formda kimin kiminle ne ilişki yaptığı değil güvenli ilişki yapıp yapmadığıdır. Formdaki 'erkek erkeğe ilişki olup olmadığını' sormak esasında kişiyi fişlemek anlamına gelmektedir" diye konuştu.

CİNSEL SALDIRILAR ARTAR

Formdaki sorunun bir an önce düzeltmesi gerektiğini dile getiren Duran, "Kişiye güvenli bir ilişki yapıp yapılmadığı sorgulanmalıdır. Soru devam ettiği takdirde önümüzdeki yıllarda cinsel saldırıların daha da yaygın hale geleceğine inanıyoruz" dedi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Psikiyatri Derneği Kızılay Politika Güncel Haberler

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Bakmadan Geçme

Bayram tatilinde bankalar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası bankalar kapalı mı? Bayram tatilinde noterler açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası noterler kapalı mı? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz?
15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title