Haberler

İzmir'in İçme Suyuna Yeni Arıtma Geliyor

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı'dan sonra kentin en büyük içme suyu arıtmasını Bornova'nın Kavaklıdere Köyü'nde kuruyor.

Gördes Baraj suyunu arıtarak Buca ve Bornova bölgesine dağıtacak tesis için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacak.

Kente yeni su kaynakları kazandırmak için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için Manisa Nuriye'de 16.5 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu arıtma tesisini 2011 yılında hizmete almıştı. Projenin kapsamında yer alan Kavaklıdere Arıtma Tesisi için de proje ve kamulaştırma çalışmalarını tamamlayan İZSU, tesisi kurmak için düğmeye bastı. Yapımı için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacak tesis, Tahtalı Barajı'nın suyunu arıtan Görece'deki arıtmadan sonra İzmir'in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak.

DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı'ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente verdiklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'nden günlük 92 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova bölgesine veriyoruz. Bornova ve Buca'nın tamamı da Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında Gördes Barajı'ndan su almış olacak" diye konuştu.

Su, 1.8 metrelik borularla gelecek

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi, Bornova Kavaklıdere Köyü'nde 150 bin metrekarelik alanda kurulacak. Tesis günde 360 bin metreküp suyu arıtacak.

114 kilometrelik hat ile Kavaklıdere Arıtma Tesisi ve 2 deponun tamamlanmasıyla Gördes'in arıtılmış suyu, çapları 1.8 ve 1.2 metrelik çelik borularla Bornova ve Buca depolarına ulaştırılacak ve bu merkezlerden kentin kullanımına sunulacak.

Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin de tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı'ndan İzmir'e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara'daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi dağıtım yapısı, havalandırma havuzları, debi ölçüm odası, hızlı karıştırma, yavaş karıştırma, durultucu üniteleri, hızlı kum filtresi ve depo ünitesinden oluşuyor

Örnek işbirliği

Gördes Barajı'ndan kente yılda 60 milyon metreküp ilave su sağlanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DSİ örnek bir işbirliği yaptı. DSİ'nin isale hattı, arıtma tesisi ve pompa istasyonu inşaatlarıyla birlikte ancak 2014 yılında tamamlamayı planladığı Gördes Barajı'ndan kente "bu tarihten 3 yıl önce" su verilebilmesi amacıyla İZSU devreye girdi. 35.5 kilometrelik boru hattının Sarıkız kaynaklarına yaklaştığı kesimde 1.620 metre uzunluğunda bağlantı boru hattı yapan İZSU, 16.5 milyon liralık yatırımla Manisa'nın Nuriye beldesinde Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni kurdu ve 2011 yılında işletmeye aldı. Projenin ilk halinde yer aldığı gibi şimdi de Kavaklıdere Arıtma Tesisi'ni hayata geçirmeye hazırlanan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, "DSİ de 114 kilometrelik isale hattının geri kalanını tamamlayacak. Çambel Pompa ve Depo tesisini yapacak" bilgisini verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gördes Barajı Kavaklıdere Bornova Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title