Haberler

İskoçya'da Yeni Bağımsızlık Referandumu Sinyali

İskoçya'yı bağımsızlık referandumuna taşıyan, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) eski lideri Alex Salmond, Birleşik Krallık Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılırsa iki yıl içinde yeni bir bağımsızlık referandumunun yapılabileceğini söyledi.

İskoçya'yı bağımsızlık referandumuna taşıyan, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) eski lideri Alex Salmond, Birleşik Krallık Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılırsa iki yıl içinde yeni bir bağımsızlık referandumunun yapılabileceğini söyledi.

İngiliz yayın kurumu BBC'de dün akşam yayınlanan AB referandumuyla ilgili tartışma programına katılan Salmond, "İskoçya, 23 Haziran'da istemeden AB dışına çıkarılırsa, iki yıl içerisinde yeni bir bağımsızlık referandumu yapılabilir. AB'den kendi isteği dışında çıkarılmakla tehdit edilen İskoçya'da yapılacak yeni bağımsızlık referandumundan bu sefer ise bağımsızlıktan yana sonuç çıkacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Ülkesinin AB'den çıkması gerektiğini savunan, iktidardaki Muhafazakar Parti'den Liam Fox ise "AB'de kalmak için yeni bir İskoçya bağımsızlık referandumuyla seçmenlerin korkutulmaması gerektiğini" kaydetti.

SNP'nin mevcut kadın lideri Nicola Sturgeon da daha önce yaptığı açıklamalarda, "İngiltere'nin AB'den olası ayrılığı, İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumunu tetikleyebilir." demişti.

İskoçya, AB'de kalmak istiyor

Birleşik Krallık'ta AB'de kalınması en çok destekleyen kitlenin İskoçya'da olduğu bildiriliyor. İskoçya'da yapılan son anket, halkın yaklaşık yüzde 60'ının AB üyeliğinin sürmesi gerektiğini söylediğini ortaya koydu.

İskoç Ulusal Partisi (SNP) geçen yıl Birleşik Krallık'ta yapılan genel seçimde büyük başarı elde etmiş ve İngiliz Parlamentosuna 56 milletvekili sokmuştu.

İskoçya'da 18 Eylül 2014'te yapılan bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i bağımsızlığa "hayır" demiş, yüzde 45'i bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. Referandumun ardından bağımsızlık kampanyasını yürüten Alex Salmond'ın lideri olduğu SNP'nin başına Nicola Sturgeon'ın gelmesiyle yaklaşık 5,5 milyon nüfuslu İskoçya'da bağımsızlığa desteğin arttığı basına yansımıştı.

İngiliz halkı 23 Haziran Perşembe günü, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere sandık başına gidecek. Ülkenin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliği ilgili yapılacak referandumda, 18 yaş üzeri Birleşik Krallık, İrlanda ve Milletler Topluluğu vatandaşları oy kullanabilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşik Krallık Avrupa Birliği Alex Salmond Liam Fox Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title