Haberler

Gereksiz Antibiyotik Kullanmayın

Güncelleme:

Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan antibiyotikler vücuda zarar veriyor.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sünbül, insanların, doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullandıklarını söyledi. Prof. Dr. Sünbül, virüslerin neden olduğu hastalıklar için kullanılan antibiyotiğin vücuda hiçbir yararının olmadığını, aksine böbrek karaciğer ve diğer dokulara zarar verdiğini açıkladı.

Prof. Dr. Mustafa Sünbül, antibiyotik kullanımının mutlaka doktor kontrolüyle yapılması gerektiğini dile getirdi. Sünbül, insanların kendi kendilerine antibiyotik kullanmalarının vücuda büyük zarar verdiğini belirtti.

Antibiyotiğin virüslerin neden olduğu hastalıklarda kullanılamayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sünbül, "Antibiyotik bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanılır. Ancak ülkemizde vatandaşlar virüslerin neden olduğu, grip, nezle, boğaz iltihabı gibi hastalıklarda kullanıyorlar. Bu çok yanlış bir durum. Çünkü bu hastalıkların tedavisi için kullanılan antibiyotiğin hiçbir yararı yok aksine vücuda zararı vardır. Gereksiz yere kullanılan bu ilaç böbrek, karaciğer gibi organlar ile dokuların zarar görmesine neden olur" dedi.

Prof. Dr. Sünbül, gereksiz yere kullanılan antibiyotiğin vücutta antibiyotik direncine de neden olabileceğini söyledi.

Sünbül, "Böyle bir durumda da gerçekten vücuda antibiyotik gerektiğinde direnç olduğu için bir etki sağlamaz. Hastalığın tedavisi olumsuz yönde şekillenir. Vatandaşların doktora danışmadan eczaneden antibiyotik alması ya da komşusunda görüp benzer rahatsızlıklarda da yine antibiyotik kullanması toplumumuzda yaygın ama bir o kadar da tehlikeli bir durum" diye konuştu.

Prof. Dr. Sünbül, 3 yaş altı çocuklarda bademcik iltihaplarının yüzde 90 nedenin virüsler olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Sünbül, "Yine yetişkinlerde de bu hastalığın büyük bir oranı virüslerdir. Ancak yine insanlar bu hastalık için yanlış olmasına rağmen antibiyotiği kullanıyorlar.

Son yıllarda dünyada yeni antibiyotik üretilip piyasaya verilmiyor. Bir antibiyotiğin üretilmesi için 12- 15 yıl ortalama 600 milyon doların üzerinde de kaynak gerekli. Firmalar yeni üretim için çalışmalar yapmıyorlar. Bu şekilde gelişmelerde yaşanırken elimizdeki antibiyotiğin özellikle küçük çocuklar ve yaşlılarda çok daha dikkatli kullanılması gerekiyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mustafa Sünbül Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title