Haberler

Eyüp'te "Kılıç Kuşanma Merasimi"

Osmanlı döneminde Eyüp Sultan'da yapılan "Kılıç Kuşanma Merasimi" tiyatro sanatçıları tarafından canlandırıldı.

Osmanlı döneminde Eyüp Sultan'da yapılan "Kılıç Kuşanma Merasimi" tiyatro sanatçıları tarafından canlandırıldı.

Eyüp Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen "Kılıç Kuşanma Merasimi"nde, Beyaz Düşler Sahnesi tiyatro sanatçıları rol aldı.

Törende oyuncu Edip Tüfekçi, Osmanlı sultanı rolünü oynarken, 300 kişilik tiyatro ekibi dönemin kıyafetleriyle canlandırmaya katıldı.

Canlandırmada ilk olarak "Padişah", 14 çifte kürekçinin çektiği Saltanat Kayığı ile Eyüp İskelesi'ne geldi.

Burada karaya çıkan "Padişah", bir süre Padişah Cülus Yolu'nda (Bostan İskelesi Sokak) yürüdükten sonra kendisi için hazırlanan ata bindi.

"Padişah", yolun her iki tarafındaki halk ve saray erkanının, "Padişahım çok yaşa, devletinle bin yaşa" sloganı eşliğinde mehteran ekibinin çaldığı marşlarla karşılandı.

Kapı önüne yakın bir noktada atından inen "Padişah", beraberindeki "Şehzade" ve "Şeyhülislam" ile birlikte camiye girerek, buradaki törene katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duanın ardından dönemin ulemaları tarafından "Padişah"ın beline kılıç takıldı.

Camide iki rekat namaz kılan, halkı ve devleti için dua eden "Padişah", türbedeki ritüellerin ardından cami avlusuna çıkarak, kendisini bekleyenleri selamladı.

Padişah adına cülus ve helva dağıtımının ardından burada tebası tarafından tebrik edilen ve eli öpülen "Padişah", daha sonra dış avluya çıkarak burada bekletilen ata bindi.

"Her oyuncuya nasip olmaz"

Oyuncu Edip Tüfekçi, tören sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Padişah" rolünde oynamanın her oyuncuya nasip olmadığını söyledi.

Rol gereği bir an için Osmanlı dönemindeki merasime gittiğini anlatan Tüfekçi, canlandırma için aylarca süren bir hazırlık yapıldığını kaydetti.

Tüfekçi, rolü gereği kendisinin ön planda yer aldığını, ancak canlandırmada 250 kişinin oynadığını ifade etti.

"İlk kez yapıldı"

Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu da uzun süredir hazırlıkları yapılan canlandırmanın ilk kez yapıldığını belirterek, bunun gelenek haline gelmesini arzuladığını söyledi.

Kavuncu, tarihin farklı yönlerinin ortaya çıkarılmasını amaçlayan bu tür etkinliklerle gelenek ve ritüellerin yaşatılacağını da kaydetti.

Tarihçi Prof. Dr. Zeynep Tarım Ertuğ'un danışmanlığında yapılan etkinlik için döneme uygun kostüm ve dekorlar kullanıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Kavuncu Eyüp Sultan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title