Haberler

Disk Genel Sekreteri Çam: "'Önce Kar' Diyenler İşçi Cinayetlerinin Sorumlusudur"

Disk Genel Sekreteri Musa Çam, Davutpaşa'da Meydana Gelen Patlamaya Benzer Kazalarla Hayatını Kaybeden Yüzlerce İşçinin Ölüm Nedeni Ardındaki Gerçeğin Bilindiğini Söyledi.

DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, Davutpaşa'da meydana gelen patlamaya benzer kazalarla hayatını kaybeden yüzlerce işçinin ölüm nedeni ardındaki gerçeğin bilindiğini söyledi. Hükümetin, kayıt dışı, kuralsız ve sağlıksız koşullarda "üretim" yapan işyerlerine yönelik önlem almadığı sürece cinayetlerin de durmayacağına işaret eden Çam, "Önce kar, önce sermaye" anlayışını öne çıkararak iktidarlarını sürdürmeye çalışanlar bu cinayetlerin sorumluluğunu paylaşmaktadır" dedi.

Çam, İstanbul Davutpaşa'da meydana gelen patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, olay yerine gelen İstanbul Valisi Muammer Güler'in, patlamanın gerçekleştiği iş hanında, bir maytap imalathanesinin de yer aldığı çok sayıda ruhsatsız imalathane olduğu açıklamasını hatırlattı. Güler'in patlama nedeninin henüz bilinmediği yönündeki açıklamasına değinen Çam, "Mülki amir ve diğer yetkililer "neden" arayadursun, Türkiye, bu ve buna benzer yüzlerce kazanın ve bu cinayete dönüşen iş kazalarında, güvencesiz, sağlıksız, korumasız, ruhsatsız ve denetimsiz işyerlerinde kaybettiğimiz yüzlerce işçinin ölüm nedeninin ardındaki gerçeği bilmektedir" diye konuştu.

-"İNSAN YAŞAMINA DEĞER VERMEYEN ANLAYIŞ YÜZÜNDEN BİNLERCE İNSAN YAŞIMINI YİTİRDİ"-

Çam, son yedi ayda tersanelerdeki 13 işçinin kazalarda, Bursa'da beş kadın işçinin yanarak, maden ocaklarında yüzlerce maden işçisinin göçük ve patlamalarda hayatını kaybettiğini vurgulayarak, tren kazalarında ise bakımsızlık, önlemsizlik ve vurdumduymazlık sonucunda 2004'ten bu yana 55 kişinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Tüm bu kazalara denetimsiz yapılaşmaların da eklendiğinde binlerce insanın ölümüne yol açıldığını söyleyen Çam, "Sahte gündemler oluşturarak Türkiye'yi yaşanmaz hale getiren yönetimlerin insan yaşamına değer vermeyen anlayışları sonucu binlerce insanı yitirdiğimiz görülecektir. "Önce insan" yerine "Önce kar, önce sermaye" anlayışını öne çıkararak iktidarlarını sürdürmeye çalışanlar bu cinayetlerin sorumluluğunu paylaşmaktadır" dedi.

-"17 İŞÇİNİN ACISI KELİMELERLE İFADE EDİLEMEZ"-

Hükümetin, kayıt dışı, kuralsız, sağlıksız koşullarda "üretim" yapan işyerlerine yönelik önlem almadığı sürece bu cinayetlerin de durmayacağını kaydeden Çam, Davutpaşa'da kayıt dışı ve insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda kaldıkları için yaşamlarından olan 17 işçiyi kaybetmiş olmanın hiçbir cümleyle anlatılamayacağını ifade etti. (ANKA)

(DG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title