Haberler

Brezilya Başkanı Temer'i Sorgulaması İçin Federal Polise Yetki

Brezilya Yüksek Mahkemesi, Devlet Başkanı Temer'i sorgulaması için federal polise yetki verdi.

Brezilya Yüksek Mahkemesi, Devlet Başkanı Temer'i sorgulaması için federal polise yetki verdi. Temer'in, yolsuzluktan dolayı cezaevine olan eski bir politikacıya sessiz kalması için rüşvet teklif ettiğine dair ses kayıtları ortaya çıkmıştı.

Devlet başkanı Temer, Yüksek Mahkeme tarafından pasif yolsuzluk, adaleti engellemek ve komplo suçlamasıyla araştırılıyor. Temer'in sorgulamasını ise mahkemenin izniyle federal polis yürütecek. Polis Temer'in ifadesinin yazılı olarak alacak. Soruların eline ulaşmasından itibaren 24 saat içinde Temer'in bu sorulara yazılı yanıt vermesi gerekiyor.

Mahkeme henüz bir tarih belirlemedi ancak sorguda Et paketleme şirketlerinden JBS'in sahibi Joesley Batista tarafından kaydedilen ses kayıtlarını üzerinde durulması bekleniyor.

Öte yandan sadece Temer karşıtları değil, Temer'e yakın politikacılar ve ekonomistler de Temer'in istifa etmesini istiyor. Fakat başkan Temer istifa etmemekte kararlı görünüyor.

Ne olmuştu?

Et paketleme şirketlerinden JBS'in sahibi Joesley Batista kardeşler, mart ayında Temer ile yaptığı görüşmeyi kaydederek bu kayıtları, kendi isimlerinin de geçtiği yolsuzluk skandalından ceza indirimi sağlamak için savcılığa vermişti. Kayıtlar, Joesley Batista'nın başkan Temer'e, Temsilciler Meclisi başkanı Eduardo Cunha'ya sessiz kalması için ödeme yaptıklarını söylediğini, Temer'in ise bunun karşılığında "Devam etmeniz gerek, tamam mı?" dediğini gösteriyordu.

Devlete ait petrol şirketi Petrobras'taki "Lava Jato" (Araba yıkama) adlı yolsuzluk skandalı kapsamında yargılanarak 15 yıl ceza alan eski Temsilciler Meclisi başkanı Eduardo Cunha, bir önceki devlet başkanı Dilma Rousseff'in "mali bütçede manipülasyon yaptığı" iddiasıyla görevden alma sürecini başlatmıştı. Böylelikle Temer'e başkanlık yolu açılmıştı. Sol muhalefet, Rousseff'in koltuğundan edilmesini "darbe" olarak tanımlamış,  Rousseff, yardımcısı Michel Temer ile Cunha'yı kendisine komplo kurmakla suçlamıştı. - Madrid

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dilma Rousseff Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title