Haberler

Aylan Kurdi Mülteci Çalıştayı Yapılacak

Halkların Köprüsü Derneği, düzenleyeceği Aylan Kurdi Mülteci Çalıştayı ile sığınmacıların yaşadıkları sorunların çözümlerini belirleyecek, bu çözüm siyasi partilere sunulacak.

Halkların Köprüsü Derneği, düzenleyeceği Aylan Kurdi Mülteci Çalıştayı ile sığınmacıların yaşadıkları sorunların çözümlerini belirleyecek, bu çözüm siyasi partilere sunulacak. Dernek, sığınmacı sorunu üzerine sözü olan herkesi çalıştaya davet etti.

Sığınmacılar üzerine 1,5 yıldır çalışma yürüten Halkların Köprüsü Derneği, Ege denizinde yaşamını yitiren ve simgeleşen Suriyeli çocuk Aylan Kurdi adıyla Aylan Kurdi Mülteci Çalıştayı düzenliyor. 12-13 Mart tarihlerinde İzmir Tepekule Kongre Merkezinde gerçekleşecek çalıştay konuşmalarla başlayacak. Açılışta Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Cem Terzi, Araştırmacı Yazar Foti Benlisoy, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, Mülteci-Der Başkanı Eda Bekçi, Mülteci-Der Genel Koordinatörü Pırıl Erçoban ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Feride Aksu Tanık konuşma yapacak. Konuşmaların ardından çalışma grupları oluşturulacak. Hukuk ve Mülteci Hakları, Yaşam (Saha)-Barınma, Sağlık, Eğitim- Çocuk, Çalışma Yaşamı ve Ekonomi, Kültür-Sanat Kadın ve Medya çalışma gruplarında yapılacak tartışmalarla başlık başlık sorunlar tespit edilecek ve çözüm önerileri ortaya konulacak. Çalıştay, ikinci günün sonunda sonuç metninin okunması ile bitecek ve hazırlanacak ayrıntılı sonuç metni partilere sunularak bu konuda adım atmaları istenecek. Çalıştayla ilgili ayrıntılı bilgi Halkların Köprüsü Derneğinin internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından edinebilecek.

"MÜLTECİLERE ONURLU BİR YAŞAM SUNULMUYOR"

Çalıştayla ilgili açıklama yapan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, şunları söyledi:

"Bu insanlar çalışma hayatına yasal olarak giremiyor, bir kısmı kaçak olarak güvencesiz ve çok kötü koşullarda iş bulabiliyor. Çocukların ezici çoğunluğu eğitim alamıyor, önlem alınmazsa bu çocuklar kayıp bir nesil olmaya aday. Çocuk işçiliği yaygın bir sorun. Sağlık hizmetlerine erişimde büyük sorun yaşanıyor, aşılanmamış bebekler var, barınma ve beslenme koşulları çok yetersiz. Yıkık dökük evlerde, derme çatma çadırlarda; elektrik, su, tuvalet, banyo olanağı olmadan yaşamaya çalışıyor mülteciler. Komşularının yiyecek vermedikleri günlerde aç yatıyor. Suriyeli mülteciler için sistematik bir sosyal uyum programı hala uygulanmıyor ve Türkiye'de onurlu bir yaşam olanağına sahip olmayan bu insanların Avrupa'ya geçişleri de engellenmeye çalışılıyor."

"DENEYİM AKTARIMI OLACAK"

Sığınmacı sorununun yardımla değil ancak devletlerin adım atmasıyla çözülebileceğini vurgulayan Terzi, şöyle konuştu:

"1,5 yıldır büyük emek ve çaba akıttığımız mülteci krizi ile ilgili deneyimleri paylaşmak, başka deneyim ve perspektiflerden öğrenmek ve kamuoyuna bilgi sunmak üzere bir çalıştay düzenleme kararı aldık. 12-13 Mart tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde yapacağımız çalıştayda farklı konu başlıkları altında mültecilerin sorunlarını ele alacağız. Sığınmacılar üzerine çalışma yapan diğer dernek ve kurumların da katılacağı atölyelerde mevcut sorunlar tespit edilecek ve çözüm önerileri ortaya konacak. Bu konuda sözü olan herkesi 12-13 Mart tarihlerindeki çalıştayımıza davet ediyoruz." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Foti Benlisoy Cem Terzi İzmir Ege Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title