Atık Boruları Dekoratif Süs Eşyasına Dönüştürüyor
Samsun'da özel bir okulda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan 29 yaşındaki Ahmet Çolak, su boruları ve atık materyallerden dekoratif süs eşyaları yapıyor.
RECEP BİLEK - Samsun'da özel bir okulda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan 29 yaşındaki Ahmet Çolak, su boruları ve atık materyallerden dekoratif süs eşyaları yapıyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümünden mezun olduktan sonra bir arkadaşı ile heykeltıraş atölyesi açmaya karar veren Çolak, Atakum ilçesinde 2 katlı eski bir evin zemin katını kiraladıkları atölyede 7 yıldır tel ve metallerden heykel yapıyor.
Son 6 aydır kullanılmış malzemeleri tekrar fonksiyonel, kullanılabilir obje haline getiren Çolak, su boruları ve atık malzemeleri süs eşyası ve aydınlatma araçlarına dönüştürüyor.
Çolak, AA muhabirine, çeşitli zamanlar farklı konulara ilgi duyduğunu, son 6 aydır da atık su boruları ile atık materyallerle uğraştığını söyledi.
Boru ve atık materyalleri fonksiyonel kullanım ürünü haline getirmeyi hedeflediğini belirten Çolak, "Bu ürünleri bulmak için eskicileri geziyorum. Orada vakit geçirdiğimde heyecanlanıyorum, sonucunda nasıl değerlendireceğimi görebiliyorum. Bir an önce atölyeye gelip onları insanların kullanabileceği ürün haline getirmek istiyorum." dedi.
Atık ya da eski malzemelerin kendisini çok etkilediğini dile getiren Çolak, kullandığı malzemelerin üzerinde yaşanmışlıkların kendisini heyecanlandırdığını vurguladı.
Malzemelere yeniden hayat verdiğine işaret eden Çolak, "Bunların kullanılması, yeniden hayat bulması bence çok önemli bir şey. Bunlara çöp olarak değil de birer atık olarak bakmamız gerekiyor. Farkındalık anlamında insanlara çok şey anlatacağı, söyleyeceği inancındayım." diye konuştu.
Çolak, ürettiği ürünleri atölyesine ziyarete gelen insanlara hediye ettiğini anlatarak, şunları söyledi:
"İlk önce satmayı düşünüyordum ama sonra ticari amaçlı satmaktan vazgeçtim. İnsanlar atölyemize geldiğinde bu ürünleri görüyor, ben de onlara hediye ediyorum. Çöpte görüp almayacakları veya hurdacıların atık diye demir eritme tesislerine gönderdikleri malzemeleri ben tekrar kullanılabilir hale getiriyorum. Bunları gören insanlar aslında farkındalık kazanıyor, bilinçleniyorlar. Bu anlamda çevreye de katkıda bulunduğumu düşünüyorum."