Haberler

Akil İnsanlar Bitlis'te Şehit Aileleriyle Görüştü

Güncelleme:

Akil İnsanlar Heyeti,Mutki de şehit aileleri ile yakınları kaybolan vatandaşlarla görüştü.

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, Bitlis'in Mutki İlçesi'nde şehit aileleri ile yakınları kaybolan vatandaşlarla görüştü.

Tatvan'dan Bitlis'e gelen Can Paker başkanlığındaki Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, Merkez Ulu Cami önünde halk oyunları ekibi ile karşılandı. Burada çocuklarla halay çeken heyet üyeleri, daha sonra Mutki İlçesi'ne gitti.

Heyet ilk olarak, 1994 yılında Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nden dönerken yolda kaybolan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan Baki Birlik, Zübeyir Birlik ve Kemal Birlik'in ailelerini ziyaret etti. Burada heyet üyelerine bilgi veren Çetin Birlik, devletin kendi geçmişi ile yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Geçmişte kendilerine terörist muamelesi yapıldığını anlatan Çetin Birlik, "3 yıl 9 ay ceza verilen ve cezası biten kardeşim Zübeyir'i cezaevinden almak üzere babam Baki ve büyük ağabeyim Kemal Birlik Mardin Kızıltepe'ye gitti. Cezaevinden çıkan kardeşim Zübeyir Birlik ile birlikte babam, ağabeyim ve yanlarında bulunan Zeki Alabalık'tan bir daha haber alınamadı. Biz yıllarca onları bulmak için uğraştık. Aile olarak büyük travma yaşadık. Bizi terörist olarak lanse ettiler. Ama biz buna rağmen barışı istiyoruz" dedi.

ŞEHİT BEKÇİNİN EVİNİ ZİYARE ETTİLER

Heyet, daha sonra 1994 yılındaki Mutki baskınında PKK'lılarla girdiği çatışmada şehit düşen bekçi İsa Budak'ın evine gitti. Burada şehidin eşi Muhabbet Budak ile görüştü. Heyet, buradan da 2011 yılında Bitlis'in Kavakbaşı köyü ile Mutki İlçesi yolu üzerinde bulunan çöplük mevkiinde PKK'lıların cesetleri olduğu iddiasıyla kazı yapılan bölgede inceleme yaptı. Burada İnsan Hakları Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan'dan bilgi alan heyet buradan da Bitlis'e döndü. - Bitlis

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kızıltepe Bitlis Mardin Mutki Politika Güncel Haberler

title