Haberler

144 yıllık mezar taşında hayat pahalılığı isyanı: 13 yıl boyunca yalnızca bamya yedim

Güncelleme:

İzmir'in Konak ilçesindeki 144 yıllık bir mezar taşında yazanlar herkesi şaşkına çevirdi. Henüz 30 yaşına girmeden vefat eden kadının mezar taşında o dönemde domates ve et fiyatları da dahil olmak üzere pahalılık nedeniyle 13 yıl boyunca bamya yediğinin yazdığını ifade eden Ege Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Ertan Daş, kadının ayrıca kocasının merhametsizliğinden yakındığını da aktardı.

İzmir'in Konak ilçesindeki 144 yıllık bir mezar taşında, o dönemin domates ve et fiyatlarının yanında, pahalılık nedeniyle mezar sahibinin sürekli bamya yediğinin yazdığı ortaya çıktı.

MEZAR TAŞI BİR HAFIZIN KIZINA AİT

Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Ana Bilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Ertan Daş, Konak'taki Aliağa Camisi'nin bahçesinde bulunan mezarlıkta araştırma yaptıklarını belirtti. Dönemin vali, üst rütbeli asker gibi bazı önemli isimlerin mezarlarının da yer aldığı haziredeki bir mezar taşını çok ilginç bulduklarını belirten Daş, bu mezar taşının da bir hafızın kızına ait olduğunu söyledi.

30 YAŞINA GİRMEDEN HAYATINI KAYBETMİŞ

Henüz 30 yaşına girmeden vefat eden kadının mermerden mezar taşındaki Osmanlıca yazıları günümüz Türkçesine çeviren Daş, mezar taşında şu ifadelerin yazdığını aktardı;

"On para domat, altmış para lahm (et), bir ekmek, yirmi kömür ve bamya idi aşım on üç sal (yıl, sene), bu hal-i yevmiye tamam şükür/ İdub dört evlat ile müdam Urlalı Mustafa Efendi-i brahm/ Tahammül idup sabr ile büküldü belim ayağım baş parmağımda/ Mercimek danesi şişim ömr vefa etmedi otuz yaşım…"

"CEMİLE HANIM'IN EŞİNDEN ÇEKTİKLERİ DE İKİNCİ ÖNEMLİ KONU"

Mezar taşının ait olduğu dönemde domatesin, etin okka ile satıldığını, yer alan fiyatlara göre bir okka etin altı okka domatese eşit olduğuna işaret edildiğini aktaran Ertan Daş, Ege Press'e yaptığı açıklamalarına şöyle devam etti; "Aliağa Camisi'ndeki bu mezar taşı iki yönden önemli, ilki gıda fiyatları veriliyor. Bütün bu fiyatların ardından hayatını bamya ile geçirdiği yazıyor. Bamya o gün bahçelerde yetişiyor. Devamlı bamya ile beslendiğine göre yoksulluktan da şikayet ediyor. Cemile Hanım'ın eşinden çektikleri de ikinci önemli konu. Eşinin ne kadar merhametsiz biri olduğunu söylüyor. Kocasından şikayet ediyor, dört çocuk vermiş ama eşinden çok çekmiş. Kadınların 135 yıl önce yaşadıklarına da ışık tutuyor."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Konak İzmir Haberler

500

Yorumlar (14)

Bilir Kişi:

Dünya var oldu olalı, her toplumda durumu iyi ve kötü olan vardı ve olacak da. Bunun üzerinden gelip Osmanlıyı kötülemeye çalışan beyin fakirlerine bunu not düşelim.

90
46
yanıtYanıtla
Ayhan Tufan:

Bilirkişi adın gibi nesnel olarak araştır olayları. Haa bu haberin elbette Osmanlı ile ilgisi olamaz. ancak sen de körü körüne Osmanlıyı hatasız yapma. Yani BİLİRKİŞİ ol Bilmez kişi değil..

yanıt21
yanıt6
Bilir Kişi:

Ben Osmanlı için hatasız mı dedim? Benim ne demek istediğimi anlayan anladı. Madem o kadar tarih bilginiz var, o zamanlarda dünya üzerindeki diğer devletler ile osmanlıyı karşılaştırın bakalım hangi ülkenin halkının refahı daha yüksekmiş görürsünüz...

yanıt8
yanıt12
Hamit Gündoğdu:

Osmanlı döneminde kadınların ekmek ve et bulamama ve fiyatların çok yüksek olması nedeniyle padişahı zor durumda bırakan kalkışma ve isyanlar mevcuttur. Saray bir tatlıyı bile kırk çeşit baharatla yerken halk açlıkla mücadele ediyordu.

61
38
yanıtYanıtla
muhasebe muhasebe:

ADININ SON HARFİNİN NEDEN ''D'' DEĞİL DE ''T'' OLDUĞU DAHA İYİ ANLAŞILIYOR.

yanıt2
yanıt0
Sadullah sıtkı:

anlaşılıyorki fakirlik bu aptal coğrafyanın ve müslümanların kaderiymiş.

39
48
yanıtYanıtla
muhasebe muhasebe:

İSİM DEĞİŞTİRME SÜRESİ DEVAM EDİYOR.

yanıt0
yanıt0
Kenan:

Demek ki bu toprakların makus talihi böyle...değişen hiç bir şey yok

35
12
yanıtYanıtla
Tamer Sengezer:

eeeee hep bana hep bana bakalım nereye kadar sürecek, şimdide öyle değilmi !!!!

30
14
yanıtYanıtla
Çınarla Geziyoruz:

Bu kıtlıkla bağlantılı olarak Sultan Abdul Aziz tahttan indirilmiş ve sonrasında intihar/cinayet sebebiyle fani dünyadan ayrılmıştır.

22
19
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title