Haberler

Girişimci Kadınlar - Gelin Olup Çıktığı Babaevini İşletmeye Dönüştürdü

EYÜP ELEVÜLÜ - Ordulu Ayşegül Çakmaktaşı Toksoy, doğup büyüdüğü ve anılarıyla dolu babaevini, yöresel lezzetlerin sunulduğu işletmeye dönüştürdü.

Altınordu ilçesinin Kayabaşı Mahallesi'nde tek odalı evde doğan Toksoy (47), 1989 yılında evlenip baba ocağına veda etti. Almanya'da kısa bir süre kalan ve bir çocuğu dünyaya gelen Toksoy, daha sonra eşiyle Türkiye'ye dönmeye karar verdi.

Toksoy, memleketinde hayalini kurduğu işletme için çalışmalara başlayarak babasının vefatından sonra atıl duruma düşen baba ocağını tadilattan geçirdi. Toksoy, evin bahçesine ahşap çardak ve oturma alanları ile çocuklar için oyun parkı kurup doğayla iç içe ortam hazırladı.

Evin arka bölümündeki bahçeye de çeşitli sebzeler eken Toksoy, tarladan topladığı mahsullerle mutfağında yemekler hazırlayıp müşterilerine ikram ediyor. Toksoy, müşterilerine yöresel yemeklerin yanı sıra ev yapımı reçel ve pekmez gibi doğal ürünleri de servis ediyor.

Ayşegül Çakmaktaşı Toksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, severek yaptığı işten mutluluk duyduğunu söyledi.

Doğup büyüdüğü evin tek oda, mutfak ve bahçeden oluştuğunu anlatan Toksoy, evde geçmişte 6 kişi yaşadıklarını anlattı.

Toksoy, "Bu evde doğdum, büyüdüm, düğünüm oldu. Babamın cenazesi bu evde oldu. Buraya her sabah geldiğimde o eskiyi, çocukluğumuzu, acı ve tatlı hatıralarımızı yeniden yaşıyorum." dedi.

Büyüklerinden öğrendiğini sofraya sunuyor

Annesi çalıştığı için kardeşlerine bakarken yaptığı yemeklerle işe yatkınlığının arttığını dile getiren Toksoy, yemek yapmayı seven babasıyla çeşitli yemekler hazırladığını aktardı.

Toksoy, 4 yıl önce dört masayla hizmet vermeye başladığı işletmeyi giderek büyüttüğüne değinerek, şunları kaydetti:

"Karadeniz mutfağı bol yeşilliklidir. Lahananın sarması, diblesi, çorbası, turşusu, pazı, taze fasulye ile mevsiminde yetişen yöresel otlarımız var. Galdirik, sakarca, diken ucu, melocan, kabak, biber, patlıcan gibi çok sayıda çeşitler oluyor. Mevsimine göre güzel lezzetler var. Karadeniz'in artısı her mevsim tarladan yiyebileceğimiz otlarımız oluyor. Bende olmayanı da etrafımızdaki komşudan temin ediyorum. Hepsi burada yetişen ürünler."

Ürünlerin hepsinin el emeği olduğunu vurgulayan Toksoy, "Mesela yoğurt süzmesini de ben yapıyorum. Köy tereyağı kullanarak yiyeceklerimizi hazırlıyoruz. Elimden geldiği kadarıyla çocukluğumuzdaki tatları sunuyorum. Babannemizin, anneannemizin yaptığı ve bize öğrettiğini yaşatmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Toksoy, yöreye has kahvaltının yanı sıra hamsi, ısırgan çorbası, keşkek gibi yemek çeşitleriyle de sofra hazırladığını dile getirdi.

"Karadeniz kadını kafasına koyduğunu yapar"

İmkanı el verdiğince daha da iyisini ve güzelini yapmak istediğine işaret eden Toksoy, "Çünkü burası bir hayalden doğdu. Yaparken böyle gideceğini hiç düşünmedim. Gelen insanları tekrar tekrar gördükçe çok mutlu oluyorum. İşimi çok keyif alarak yapıyorum." ifadesini kullandı.

Toksoy, Karadeniz kadınının çalışkan olduğuna dikkati çekerek, "Karadeniz kadını kafasına koyduğunu yapar. Kadınlarımız evini geçindirir, mutfağını döndürür ve bahçelerinden topladıklarını pazarda satıp evlerinin ekonomisine yardımcı olurlar." dedi.

İstedikten sonra yapılamayacak iş olmadığını belirten Toksoy, tüm kadınlara birşey yaparken korkmamalarını, ufaktan başlayarak hayallerindeki işi gerçekleştirmelerini tavsiye etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Altınordu Karadeniz Kayabaşı Almanya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title