Haberler

Gap Bölgesi'nde Kültürel Mirası Geliştirme Programı

Avrupa Komisyonu Tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Sürdürülen 'Gap Bölgesinde Kültürel Mirasın Geliştirilmesi Programı'nda Çalışmalar Tamamlandı.

Avrupa Komisyonu tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sürdürülen 'GAP Bölgesinde Kültürel Mirasın Geliştirilmesi Programı'nda çalışmalar tamamlandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kültürel Mirasın Geliştirilmesi Programı Direktörü Michael Jay, kültürel miras ve turizmin insanlarla ilgili bir konu ve önemli olduğunu belirtti. Açılış konuşmasının ardından söz alan Program Eş Direktörü Gökhan Menteş, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 2003 yılından bu yana 9 ilde uygulanan programda teknik yardım hizmetlerini sağlayan 49 kişilik uzman ekibin, 25 Mayıs tarihinde çalışmalarını sonlandıracağını kaydetti. Menteş, Gaziantep, Diyarbakır, Şırnak, Kilis,

Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman'da hibe sağlanan 31 kültürel miras ve turizm projesinin uygulanmasına destek veren teknik yardım ekibinin, programın sürdürülebilirliğini sağlamak için Entegre Stratejik Eylem Planı'nı (ESEP) hazırladığını ifade ederek, "31 kültürel miras ve turizm projeleri sayesinde, GAP Bölgesi turizmin cazibe merkezi olacak. Ekonomiye katkı sağlanacak ve işsizlik önlenebilecek. Program için AB kaynaklarından 15 milyon euro finans sağlandı. Bunun 3 milyon Avrosu teknik yardım

ekibi hizmetlerine kullanıldı. Program ile GAP Bölgesi'nde yaşayanların ekonomik ve sosyal koşullarını iyileştirmek amaçlandı. Bölge, zengin uygarlıklara ve büyük kültürel mirasa sahip. Güneydoğu'da tescilli 558 adet SİT alanı ve 3 bin 646 adet kültürel miras varlığı var. Ancak, bölgenin turizmden aldığı pay ise sadece yüzde 2" dedi.

Teknik yardım ekibinin eş güdümünde 10 yıl perspektifli ESEP hazırlandığını dile getiren Menteş, "Bu kapsamda Güneydoğu Anadolu Kültürel Miras ve Turizm Kalkınma Birliği kuruldu. Birlik, bölgesel eylem planının uygulanmasından sorumlu olacak. Birliğin, ESEP uygulamaları için gelecek 10 yılda toplam 63 milyon euroluk kaynağa ihtiyaç var. Kaynağın, il özel idareleri ve belediyelerin ödeyeceği katılım payları ile ulusal kamu fonları, AB, Dünya Bankası gibi uluslararası yardım kuruluşlarının desteği ile

sağlanması hedefleniyor. 31 hibe projesinden 6'sı tamamlandı, kalanların da Kasım 2007'ye kadar tamamlanması tahmin ediliyor. Bölgede örnek kültürel miras ve turizm girişimleri başlatıldı. Sürdürülebilirlik için destek verildi. Kurumsal temel atıldı" diye konuştu.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkanı Holger Schroeder de, bölgede ortak çabalarla çok şeyin hayata geçirildiğini vurguladı. Bundan sonra bölgede yeni projelerin yapılacağına dikkati çeken Schroeder, AB'nin sivil toplum kuruluşlarının kültürel miras projeleri için ayrılan fonları bulunduğunu belirtti. Schroder, yapılan çalışmalara rağmen bölgenin turistlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitesi bulunmadığını belirtti.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise varılan noktada sürdürülebilirlik kavramının içinin ciddi anlamda doldurulması gerektiğinin altını çizdi. Birliğe ihtiyaç olduğunu ancak küreselleşen dünyada her ülkenin kendi çıkarlarını taçlandırmak istediğini belirten Prof. Dr. Sözen, "Birlik olmak çok zor. Bir ülkede hedef yoksa, vizyon yoksa, bilim insanları yoksa sistem çöker" şeklinde konuştu.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Kölmek de, 7 Aralık 2001 tarihinde GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve AB arasında imzalanan finansman anlaşması ile "Bölgesel Kalkınma Programı"nın yürürlüğe girdiğini ve programın 47 milyon Avroluk finansmanı kapsadığını belirtti. Kölmek, programın bölgede ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesi ve istikrarlı ekonomik büyüme, bölgesel eşitsizliklerin azaltılmasının yanı sıra üretkenliği ve istihdamı artırmasını hedeflediğini kaydetti. Toplantıya

katılan Kilis Valisi Nevzat Turhan ve Gaziantep Vali Yardımcısı Miktat Alan da, valilik olarak programa verdikleri destekleri anlattı.

Gaziantep Ticaret Odası'nda 4 yıllık çalışmaların değerlendirildiği toplantıya, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Program Koordinatörü Neşe Çakır ve ilgili kurum temsilcileri de katıldı.

(OÇ-ST-OM-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title