Haberler

    Ergot Mantarı Nedir ve Neden Olur? Çavdar Mahmuzu Hastalığı (Claviceps Purpurea) Hakkında Bilgi

    Güncelleme:

    Ergot mantarı, parazit olarak yaşamakta olan bir mantar türüdür.

    Ergot mantarı, parazit olarak yaşamakta olan bir mantar türüdür. 1800'lü yılların ortalarına kadar ise çavdarın bir parçası olduğu düşünülmüştür. Koyu mor renkli olan ergot mantarının sonralarda bir parazit olarak yaşayan mantar türü olduğu keşfedilmiştir.

    Ergot Mantarı Nedir?

    Ergot mantarı, boyu yaklaşık bir kaç santim uzunluğunda olan ve koyu mor renkli bir mantar türüdür. Çavdar mahmuzu ismi ile de bilinmektedir. Çavdar mahmuzu hastalığı olarak da bilinen bir tür zehirlenme türüne de sebep olabilmektedir. Ergot mantarına bağlı olarak ortaya çıkan hastalık uzun yıllardan beri de bilinmektedir.

    Başta çavdar olmak üzere bazı tahıl türlerinde ve bitki türlerinde görülmekte olan bir mantar türüdür. Bu otların hayvanlar tarafından tüketilmesi sonucu hastalığa sebebiyet vermektedir. Ancak belirli bir miktarda tüketildiği takdir de zararı bulunmamaktadır. Ergot mantarının psikolojik sanrılara ve rahatsızlıklara da sebep olduğu bilinen etkileri arasında yer almaktadır.

    Ergot Mantarı Neden Olur?

    Ergot mantarı, genel olarak çavdarların üzerinde yetişmekte olan bir tür parazittir. Tüketilmesi sonucunda ergot zehirlenmesi de meydana gelebilmektedir. Ergot mantarı tüketimine bağlı olarak halüsinasyon görmek ve zehirlenmeler de olası sonuçlar arasında bulunmaktadır. Ancak halüsinasyon görmeye sebep olan ergot mantarı aynı zamanda zehirlenme sonucunda ölüme de sebebiyet verebilir.

    Özellikle ramazan ayında tüketilen hurmaların içerisinde ve tahıllardan meydana gelen unlar da ergot mantarına rastlanma ihtimali oldukça yüksektir. Ergot mantarının neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte kendiliğinden yetişmekte olan parazit bir mantar olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda yaşaması için bir bitkiye veya tahıla ihtiyaç duyduğu da bilinmektedir.

    Ergot Mantarı Nasıl Geçer?

    Çavdar mahmuzu olarak da bilinen, ergot mantarı tüketildiğinde kişinin sanrılar ve halüsinasyonlar görmesine sebep olur. Aynı zamanda da tüketildiğinde bir çok psikolojik rahatsızlığa da sebep olduğu bilinmekte olan bir parazit türüdür. Ergot mantarının fazla tüketilmesi sonucunda tüketen kişinin ölümüne de sebebiyet verebilmektedir.

    Ergot mantarı bitkilerde oluşan bir tür parazittir. Psikolojik olarak zayıf olan kişilerde daha tehlikeli ve kalıcı hasarlara da sebebiyet verebileceği bilinmektedir. Ergot mantarı tüketen kişilerin sinir sistemleri üzerinde bir tahribat oluşturabileceği düşünülmektedir. Hatta yoğun bir şekilde vücuda giren ergot mantarı, kişinin sağlığında probleme yol açabileceği gibi ölümüne de sebep olabilmektedir.

    Ergot Mantarına Ne İyi Gelir?

    Ergot mantarı genel olarak bilinçli olarak tüketilen bir mantar çeşidi değildir. Ancak ergot mantarının LSD yapımında kullanıldığı da düşünülmektedir. Türkiye'de ise LSD nin hem yapımı hem de tüketimi yasal değildir. Ergot mantarı, ilk kullanıldığında vücutta ağrı kesici bir etki oluşturabilir. Uzun vadeli olmasa bile duyulan ağrıların kesilmesinde etkili olacağı söylenebilir. Ancak sonrasında ise uzun süreli migren ağrılarının başlamasına sebebiyet verebilir.

    İlaçlarda ve ağrı kesicilerde bir dönem oldukça fazla kullanılan ergot, sonralarda sebep olduğu sorunlardan dolayı kullanılmaması düşünülen kategoriye dahil edilmiştir. Ergot mantarının verdiği birçok zarar bulunmaktadır. Eklem ağrıları, karın ağrısı, migren ağrıları, uyku bozukluğu, öfke ve sinir hali, huzursuzluk, düşük yapma ihtimali, halüsinasyon görme ve bazı hayvansal gıdalara düşkünlük bulunmaktadır.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Magazin Haberler

    Bakmadan Geçme

    Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title