Haberler

En Yaşlı Porsuk Ağacına Doğum Günü Kutlaması

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde geçen yıl bulunan 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının yeni yaşı kutlandı.

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde geçen yıl bulunan 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının yeni yaşı kutlandı.

Gümeli beldesindeki ormanlarda bulunan ağaçtan alınan örneklerin laboratuvar ortamında incelenmesiyle 4 bin 112 yaşında olduğu belirlenen, ve dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri olduğu açıklanan porsuk ağacını, keşfedildiği andan bu yana binlerce kişi ziyaret etti.

Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam ve bir grup yaylacı, bu yıl 4 bin 113 yaşına giren porsuk ağacının önünde pasta kesti, doğum günü kutlaması yaptı.

Saydam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl bulunan ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi yetkileri tarafından 4 bin 112 yaşında olduğu tespit edilen porsuk ağacının beldenin kaderini değiştirdiğini söyledi.

Bundan sonra porsuk ağacı için her yıl yaş günü kutlayacaklarını ve bunu festivale dönüştürmeyi düşündüklerini belirten Saydam, şöyle konuştu:

"Bronz Çağı'ndan bugüne kadar Anadolu'da yaşayan yegane canlı olduğu düşünülen 4 bin 112 yaşındaki ağacımız, geçen yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından tescillendi. Bu yıl ağacımız 1 yılda daha yaşlanarak 4 bin 113 yaşına girmiş oldu. Bu ağacımız dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri olarak tescillendi. Tescillenip duyurulmasını ardından Türkiye'nin birçok bölgesinden, bir yılda on binlerce insan ağacı görmeye geldi."

Gümeli yaylalarında birçok porsuk ağacının bulunduğunu anlatan Saydam, "Bölüklü ve Bacaklı yaylalarında bin 987 ve bin 164 yaşlarındaki ağaçlar ile yaşları ortalama 300 ila 500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacı bulunmaktadır. 4 bin 113 yaşındaki porsuk ağacı ise en yaşlı olanı." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Saydam Zonguldak Gümeli Alaplı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title