Haberler

Tcmb Kasım Ayı Para Politikası Kurulu Kararları

Garanti Yatırım Stratejisti Cömert: "Kararların genel etkisi TL için olumlu ama dolar/TL paritesinin 2,00'nin altına kayması için yeterli olduğunu düşünmüyorum" "Tahvil tarafında ise kısa ...

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının genel etkisinin TL için olumlu ama dolar/TL paritesinin 2,00'nin altına kayması için yeterli olmadığını belirterek, "Tahvil tarafında ise kısa vadeli tahvil faizlerinde hiç kuşkusuz yeniden artış görülecek. Uzun vadelerde ise sıkılaştırmanın etkili olacağını ve hafif bir düşüş bile görülebileceğini düşünüyorum" dedi.

TCMB PPK faiz kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Cömert, TCMB'nin bugünkü toplantısı sonrasında açıkladığı en önemli kararın kuşkusuz  aylık fonlamayı bitirmesi olduğunu ifade ederek, TCMB'nin şu anda aylık ihaleler ile 14 milyar TL fonlama yaptığını ve bunun maliyetinin de yüzde 7,2 civarında olduğunu söyledi.

Cömert, aylık fonlamanın ortadan kalkması ile TCMB'nin ek parasal sıkılaştırma (EPS) uygulamadığı günlerde bankaların yüzde 6,75 ile borçlanacaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu durumda fonlama maliyeti, TCMB'nin belirttiğinin aksine aşağı gelecek demek. Fakat TCMB gecelik oranların yüzde 7,75'e yakın oluşmasını sağlayacağını belirttiğine göre, bu kararın ardından EPS haftada 2 günün üzerine çıkacaktır. Kararların genel etkisi TL için olumlu ama dolar/TL paritesinin 2,00'nin altına kayması için yeterli olduğunu düşünmüyorum. Tahvil tarafında ise kısa vadeli tahvil faizlerinde hiç kuşkusuz yeniden artış görülecek. Uzun vadelerde ise sıkılaştırmanın etkili olacağını ve hafif bir düşüş bile görülebileceğini düşünüyorum. Bu durumda verim eğrisi biraz daha düzleşebilir." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Garanti Yatırım Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title