Haberler

Standard Bank: Afrikalıyız, İniş Çıkışlara Alışkınız

Güney Afrika'da 1862'de Kurulan ve Türkiye'de Dundas Ünlü Menkul Değerleri Satın Alarak Faaliyetlerini Artıran Standard Bank'ın Ceo'su Jacko Maree, Siyasi Belirsizlik ve AKP'ye Kapatma Davasıyla İlgili Olarak "Nijerya'da, Zimbabve'de, Rusya'da Varız. Afrikalıyız, Gelişmekte Olan Ülkelerdeki İniş Çıkışları Anlıyoruz" Dedi.

Güney Afrika’da 1862’de kurulan ve Türkiye’de Dundas Ünlü Menkul Değerleri satın alarak faaliyetlerini artıran Standard Bank’ın CEO’su Jacko Maree, siyasi belirsizlik ve AKP’ye kapatma davasıyla ilgili olarak "Nijerya’da, Zimbabve’de, Rusya’da varız. Afrikalıyız, gelişmekte olan ülkelerdeki iniş çıkışları anlıyoruz" dedi.

175 milyar dolarlık aktifleri ve 20 milyar dolarlık piyasa değeri ile Çin hariç gelişmekte olan piyasaların en büyük bankası olan Güney Afrikalı Standard Bank’ın CEO’su Jacko Maree, Türkiye’de AKP’nin kapatılmasa talebiyle açılan dava ve siyasi belirsizliklerle ilgili olarak ’işimize bakarız’ mesajı verdi. Jacko Maree, Güney Afrika gibi uzun yıllar siyasi krizler ve gerginlikler yaşayan bir ülkelede kurulmuş bir banka olduklarını, 18’i Afrika’da 40 ülkede faaliyet gösterdiklerini hatırlatarak, "Gelişmekte olan ülkelerde yıllardır edindiğimiz tecrübe bize gösterdi ki böyle ülkelerde her zaman inişler ve çıkışlar olabilir. Nijerya’da, Zimbabve’de, Rusya’da varız. Zimbabve’de yaşanan huzursuzluklara rağmen bizim kárlı faaliyetlerimiz devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki iniş çıkışları anlıyoruz" dedi.

ABD hedefimiz değil

Maree, söz konusu ülkelerdeki iniş çıkışların bazen ekonomik krizlere bazen de siyasi duruma bağlı olduğunu dile getirirken, ekonomik açıdan doğruların zamanla oturduğunu söyledi. Standard Bank’ın 20 yıl önce Güney Afrika dışına çıkma kararı aldığını anımsatan Maree şöyle konuştu: "1987 yılıydı. Yani daha Mandela hapisten çıkmamıştı. Büyük Güney Afrikalı şirketlerin önünde global pazarlara açılma hedefi varken, çok ciddi sınırlamalar söz konusuydu. Yurtdışına para çıkarmak yasaktı. O nedenle biz de Londra merkezli bir ofis kurarak tecrübelirimizi gelişmekte olan ülkelere aktarmaya başladık. Hedefimiz Amerikan pazarı değil. Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen pazarlar."

Küçükler krizi takmıyor

Standard Bank, geçen yıl Tahincioğlu Holding’e ve Alasdair George Dundas’a ait olan hisseleri satın alarak yüzde 67 payla Dundas Ünlü Menkul Değerler’in büyük ortağı olmuş ve şirketin ismi Standard Ünlü olarak değiştirilmişti. Standard Ünlü’nün CEO’su Mahmut Ünlü ise, büyük yatırım bankalarının piyasa şartları iyi olduğunda pazara geldiklerini, sonra krizlerde gittiklerini belirterek, "Bizim Stardard Bank’ı tercih etme nedenlerimizden biri de bu. Standard Bank gibi yatırımcılar girdikleri pazarlarda çok daha kalıcı oluyorlar" diye konuştu. Stardard Bank’ın bütün üst düzey yöneticileri İstanbul’da yapılan yönetim kurulu toplantısını katıldı.

Global kredi krizi buraya gelmedi

STANDARD Bank Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya Bölge Başkanı Martin Botha, ABD’de mortgage kriziyle başlayan global likidite krizinin etkilerinin Türkiye’de hissedilmediği değerlendirmesinde bulundu. Botha "Tüm dünyada bir kredi daralması yaşanıyor. Türkiye’de ise bunların etkileri hiç yok gibi. Buraya henüz gelmedi" dedi. Botha, Türkiye faaliyetlerinin 0 yıl önce başladığını hatırlatarak, Türkiye pazarına hep ilgi duyduklarını, krizler yaşasa da Türkiye’de çok önemli bir gelişim gördüklerini söyledi.

Cadbury-Schweppes’e ve  Godiva’ya aracılık etti

ÖZEL yatırım sermayesinden, halka arzlara, şirket satın almalara kadar pekçok alanda faaliyet gösteren Standard Ünlü, geçen yıl 4 milyar dolarlık 10 işleme aracılık etti. Ülker’in, Godiva’yı 850 milyon dolara almasında ve İngiliz Cadbury-Schweppes’in Falım ve First’in üreticisi Intergum’ı 450 milyon dolara almasında Standard Ünlü danışmanlık hizmeti verdi.

İştah kaybı yaşanıyor halka arz için bekleyin

ŞİRKETLERİN halka açılma işlemlerini üstlendiklerini de vurgulayan Standard Ünlü CEO’su Mahmut Ünlü "Kredi krizi nedeniyle dünya piyasalarında bir iştah kaybı var. Halka açılma işlemlerine ilgi azaldı. Biz müşterilerimize halka açılmak için bu yılın son çeyreğini ya da gelecek yılın ilk çeyreğini beklemelerini öneriyoruz. Bekleyip, görün diyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title