Haberler

Küresel Piyasalar Ecb'ye Dair Beklentilerle Yükselişte

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün gerçekleşecek faiz toplantısında finansal sorunlarla mücadele eden Avrupa ülkelerini desteklemek amacıyla yeni bir plan açıklanacağına dair beklentilerle küresel piyasalarda olumlu seyir hakim.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün gerçekleşecek faiz toplantısında finansal sorunlarla mücadele eden Avrupa ülkelerini desteklemek amacıyla yeni bir plan açıklanacağına dair beklentilerle küresel piyasalarda olumlu seyir hakim.

ECB Başkanı Mario Draghi'nin bugünkü açıklamasında İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek amacıyla yeni bir tahvil alım programı açıklaması bekleniyor.

Singapur'daki DBS Bank analistlerine göre, bu tür bir adım Avrupa'yı kurtarmasa da, İspanya ve İtalya'nın tahvil faizlerinin bir müddet düşük kalmasına neden olacak. Analistlere göre, bu durum Avrupalı liderlere daha kapsamlı ve daha iyi çözüm bulabilmek için 3 ila 6 ay kadar zaman kazandıracak.

Bu iyimserlikle Avrupa borsaları güne yükselişle başlarken ilerleyen saatlerde alımların hızlandığı görüldü. İtalya ve İspanya borsaları başta olmak üzere birçok borsadaki yükselişler yüzde 1'i aştı.

Wall Street'te de açılış öncesinde vadeli endeks kontratlarında yükselişler var.

Asya borsaları da alış ağırlıklı seyir izledi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ufak yükselişle 8,680.57 puan, Hong Kong'ta Hang Seng endeksi yüzde 0,3 artarak 19.209,30 puan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 artarak 1.881,24 puan oldu. Çin'de Şangay bileşik endeksi ise yüzde 0,7 artarak 2.051,92 puana çıktı.

Öte yandan, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un hisseleri Mayıs ayında piyasaya sürdüğü akıllı telefon modeli Galaxy S3'ün satışlarının 20 milyonu aştığını açıklamasıyla yüzde 0,6 artış kaydetti.

Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları da ECB'nin toplantısı öncesinde yükseliyor. Ekim teslim ABD ham petrolünün varil fiyatı 1,09 dolar artarak 96,45 dolardan, Brent petrol ise 1,11 dolar yükselerek 114,20 dolardan işlem görüyor.

Döviz cephesinde ise avro, dolar karşısında 1,2599'dan 1,2617'ye çıktı.

Muhabir: Merve Saraç / AP

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

European Central Bank İspanya İtalya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title