Haberler

Ecb Başkanı Draghi: "Ekonomik Zayıflık Gelecek Yılın Başlarında da Devam Eder"

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'ndeki ekonomik zayıflığın gelecek yılın başlarında da devam edeceğini belirterek, 2013 yılı sonlarına doğru kademeli bir toparlanma olabileceğini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'ndeki ekonomik zayıflığın gelecek yılın başlarında da devam edeceğini belirterek, 2013 yılı sonlarına doğru kademeli bir toparlanma olabileceğini kaydetti.

ECB'nin rekor düşük seviyede bulunan politika faizini değiştirmeden yüzde 0,75'te bırakmasının ardından Frankfurt'ta açıklama yapan Draghi, toplantıda faiz konusunun "geniş çaplı" tartışıldığını, ancak politika faizinde değişikliğe gidilmemesi kararının konsensüs ile alındığını kaydetti. Draghi, ayrıca mevduata negatif faiz verilmesinin de görüşüldüğünü vurguladı.

Draghi, Avro Bölgesi'nde ekonomik zayıflığın gelecek yılın başlarında da devam edeceğini vurgulayarak, "2013 yılı sonlarına doğru kademeli bir toparlanma olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Avro Bölgesi'nde enflasyonun 2013 yılında yüzde 2'nin altına inmesinin beklendiğini ifade eden Draghi, ECB'nin 2012, 2013 ve 2014 yılına ilişkin GSYH ve enflasyon tahminlerini de açıkladı. Buna göre, ECB'nin eylülde yüzde 0,6-0,2 aralığında tahmin ettiği 2012 GSYH daralması yüzde 0,6-0,4 aralığına revize edildi. GSYH'nin 2013 yılı için yüzde -0,9 ile yüzde +0,3 olacağını tahmin eden ECB, 2014 yılında ise GSYH'deki büyümenin yüzde 0,2-2,2 aralığında olacağını tahmin etti. 2013 yılı GSYH için önceki tahmin yüzde -0,4 ile yüzde 1,4 aralığındaydı.

ECB 2012 yılı için enflasyon tahminini de yüzde 2,4-2,6 aralığından yüzde 2,5'e revize etti. Eylül ayında 2013 yılı için açıklanan ve yüzde 1,3-2,5 aralığında olan enflasyon tahmini ise yüzde 1,1-2,1 aralığına çekildi. ECB enflasyonun 2014 yılında yüzde 0,6-2,2 aralığında olacağını öngördü.

Draghi, piyasanın tahvil alım (OMT) kararından bu yana önemli ölçüde toparlandığını, AB'nin banka denetimleriyle ilgili olarak gerekli desteği vereceğine inandığını söyledi. Ekonomik görünüme ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunu dile getiren Draghi, ABD'de maliye politikası tartışmalarının ülkeye yönelik güveni beklenenden daha fazla sarsabileceğini ifade etti.

Yunanistan'ın tahvil alım programıyla ilgili değerlendirme yapmak için henüz erken olduğunu kaydeden Draghi, İtalya'yla ilgili olarak yorum yapmaktan kaçındı.

Draghi'nin faiz konusunun geniş çaplı tartışıldığı yönündeki açıklamasının ardından avro/dolar paritesi 1,3030 seviyelerine geriledi.

Muhabir: Muhsin Yalçın

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

European Central Bank Mario Draghi Frankfurt Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title