Haberler

Celal Aras'ın Anısına Kars'a 100 Bin Ağaç

Aras Cargo'nun Küresel Isınmaya Karşı Mücadele Çerçevesinde Çekül Vakfı'yla Birlikte Başlattığı "Yeşile Hayat, Hayata Yeşil" Adlı Ağaçlandırma Kampanyası Çerçevesinde Kars'ın Selim İlçesinde "Celal Aras Hatıra Ormanı"nı Oluşturmak İçin 50 Hektarlık Alana 100 Bin Ağaç Dikildi.

Aras Cargo’nun küresel ısınmaya karşı mücadele çerçevesinde ÇEKÜL Vakfı’yla birlikte başlattığı “Yeşile Hayat, Hayata Yeşil” adlı ağaçlandırma kampanyası çerçevesinde Kars’ın Selim ilçesinde “Celal Aras Hatıra Ormanı”nı oluşturmak için 50 hektarlık alana 100 bin ağaç dikildi.

Konuyla ilgili Aras Kargo’dan yapılan açıklamada, ağaç dikim törenine Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Çevre Orman ve İl Müdürü Mehmet Şahin, Kafkas Üniversitesi Rektörü Aba Müslüm Güven, Selim Kaymakamı Yunus Kalaycı, Selim Belediye Başkanı İlhan Çiftçi, Prof. Dr. Melih Boydak ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in yanı sıra Kars’ın önde gelen işadamlarının da katıldığı bildirildi.

EVRİM ARAS: 2.3 MİLYON HEKTAR AĞAÇLANDIRMA BEKLİYOR

Ağaç dikim töreninde bir konuşma yapan Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, Kars şehrinde ilk kez bir firmanın 100 bin ağaç diktiğini belirterek, “Aras Cargo olarak ülkemizin ihtiyacı olan toprakları ağaçlandırmak, tüm nesilleri bu konuda bilinçlendirmek üzere yola çıktık. Bu, bizim için hem çok önemli bir görev, hem de büyük bir onur. Aras Cargo Türkiye Ormanları projesinin diğer kuruluşlara da örnek olmasını diliyoruz. Ülke çapında topyekûn ağaçlandırma çalışmalarına hız vermemiz gerekiyor. Çünkü ülkemizde 2 milyon 300 bin hektarlık alan ağaçlandırmayı bekliyor. Eğer, bugünden bir şeyler yapmazsak 40 yıl sonra medeniyetlerin beşiği olan Anadolu toprakları çöle dönecek” dedi.

“Celal Aras Hatıra Ormanı” dikim töreni için Celal Aras’ın doğum günü olan 18 Mayıs’ı özellikle tercih ettiklerini vurgulayan Evrim Aras, şunları söyledi:

Ülkemizin ve dünyamızın geleceğini kurtarmak, çocuklarımıza yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmek için ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek. 7 Ekim 2007’de Sivas Divriği’deydik. Bugün Kars’tayız? Projemizin Kars’tan sonraki durakları Malatya ve Elazığ olacak. ÇEKÜL Vakfı ile birlikte ülkemizin dört bir yanında, nerede ağaca ihtiyaç varsa orada olacağız. 5 yıl boyunca devam edecek kampanyamız sonunda 200 binin üzerinde ağaç dikmiş olmayı hedefliyoruz.”

ÇÖP ALANI AĞAÇLANDIRILDI

“Celal Aras Hatıra Ormanı”nı oluşturmak için belirlenen 500 bin metre 2’lik alanın 20 bin m2’sinin bir ‘çöplük’ olduğuna değinen Aras, ilçenin çöplerinin birikerek bir çöp dağı oluşturduğunu, hem çevre, hem de yöre halkının sağlığı açısından büyük bir tehlike yaratan bu çöplüğün dikim öncesi temizlenerek ağaç dikimine elverişli bir hale getirildiğini söyledi.

Celal Aras’ın ölümünden önce ağaçlandırma yapılacak bölgeye Kars’ın sembolü olan huş ağacının dikilmesini vasiyet ettiğini belirten Aras, “ 7 Ekim 2007’de Sivas Divriği’de diktiğimiz 7 bin ardıç ağacı fidesinin boy verdiği gibi, Selim ilçesinde dikeceğimiz huş ve sarıçam fideleri de kısa sürede boy verecek, beş yıl içinde ise büyük bir orman oluşturacaklar. Aras Cargo olarak, ‘Yeşile Hayat, Hayata Yeşil’ diyoruz. Mücadeleye ülkemizden başladık, yaşadığımız topraklardan? Bizim ülkemiz ve dünyamız adına bir şeyler yapma arzumuzla ÇEKÜL Vakfı’nın deneyimleri güzel bir sinerji oluşturdu. ‘Yeşile Hayat, Hayata Yeşil’ kampanyamızda Çekül Vakfı’nın ‘7 Ağaç Ormanları’ projesinde olduğu gibi öncelikle acilen ağaçlandırılması gereken bölgeleri seçtik, ikinci olarak da her bölgeye iklimine ve doğal dokusuna uygun ağaçlar dikmeyi kararlaştırdık” diye konuştu.

“HERKESİN DOĞAYA 7 AĞAÇ BORCU VAR”

Aras Cargo’nun yol arkadaşı ÇEKÜL Vakfı’yla birlikte Türkiye’yi yeşillendirmek için başlattığı ağaçlandırma kampanyasına kamuoyundan büyük bir destek geldiğini belirten Aras, görüşlerini şöyle özetledi:

“Kampanyamız büyük bir ilgi ve destek görüyor. Sivas Divriği’de 7 bin ardıç ağacının dikim töreninden sonra hem Aras Holding çalışanlarından, hem de çevreye duyarlı vatandaşlarımızdan ‘Biz de bu kampanyaya destek olmak, biz de bir şeyler yapabilmek istiyoruz’ diyen mesajlar aldık. Bu gönüllülük çağrıları bizi onurlandırdı ve yüreklendirdi. Bu talepler doğrultusunda geçtiğimiz ay geri dönüşümlü kağıtlardan üretilmiş ‘çevreci kutuları’ kargo gönderiminde kullanmaya başladık. Böylece, gönderilerini bu kutularla yapan müşterilerimiz ağaçlandırma kampanyamıza büyük destek vermeye başladılar. Unutmayalım, her birimiz günlük yaşamımızda tükettiğimiz kağıt, kalem, mobilya, yakacak gibi çeşitli gereksinimlerimiz için yılda ortalama 7 ağacın kesilmesine neden oluyoruz. Bir başka deyişle, her yıl doğaya, 7 ağaç borçlanıyoruz. Bu yüzden doğadan aldığımızı doğaya geri vermek zorundayız.”(ANKA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title