Haberler

Bir Bardak Kahvede Büyük Savaş

Sadece Türkiye'de Değil, Tüm Dünyada Son Dönemlerin Yükselen Trendi Kahve Dükkanları. Birçok Kahve Zinciri Pastadan Pay Alabilmek İçin Kıyasıya Yarışırken, Şimdi Pazara Yeni Bir Oyuncu Geliyor.

Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada son dönemlerin yükselen trendi kahve dükkanları. Birçok kahve zinciri pastadan pay alabilmek için kıyasıya yarışırken, şimdi pazara yeni bir oyuncu geliyor. Fast-food devi Mc Donald's, yarışa katılmak için gün sayıyor.

Son dönemde restaurantlarında kullandığı kahve çeşitlerini artıran Mc Donald's, şimdi de bu çeşitlerini sunacağı yeni bir zincir yaratmayı hedefliyor. Mc Donalds'ın kahve pazarına girmesi halinde özellikle sektörün en büyüğü olan Starbucks'a zorlu bir rakip olması bekleniyor.

 

Mc Donald's ABD Başkanı Don Thompson, restaurantlarda sattıkları içecekleri artık yeni bir alanda müşterilerine sunmak istediklerini söyledi. Thompson'a göre Mc Donalds, hızı, uygun fiyatı ve sunduğu konfur ile sektörde dişli bir rakip olacak.

Mc Donald's restaurantlarında kahve çeşitleri olarak latte, mocha, cappucino ve espresso satılıyor. Sektör analistleri, Mc Donalds'ın kahvelerinin ABD'de 

Starbucks'a göre 50 sent daha ucuz olduğunu belirtiyor. Türkiye'de ise bu fark biraz daha açık. Mc Donald's ile Starbucks arasında yarıya yakın fiyat farkı bulunuyor.

ŞUBELER DİRENİYOR, YÖNETİM ZORLUYOR

Kahve zinciri pazarına girmek için şartları zorlayan Mc Donalds'ın önündeki en büyük engel ise kendi şubeleri. Şubeler Mc donalds'ın yeni adımına ayak direrken, bunun en büyük sebebinin ise maliyetler olduğu belirtiliyor. Kendi dükkanlarında kahve zinciri için yeni bir bölüm açmak ve gerekli değişiklikleri yapmanın ortalama maliyetinin 100 bin dolar olması, dükkan sahiplerinin şimdilik bu fikre mesafeli durmasına neden oluyor.

Öte yandan Mc Donalds'larda satılan kahvelere müşteri ilgisinin fazla olmaması da dükkan sahiplerini düşündürüyor. Bu tip ürünlerde kar marjının çok yüksek olmasına karşın yapılan yatırımın ne kadar sürede geri döneceği ile ilgili tartışmalar yatırımcıları ikiye bölmüş durumda.

Mc Donalds yönetimi ise açılacak kahve zincirlerinin yeni müşteriler kazandıracağı konusunda rahat görünüyor. Yapılan hesaplamalara göre bir dükkan sadece içeceklerden yıllık ortalama 125 bin dolar ek gelir sağlayabilir.

Analistler, McDonald'ın kendi şubelerini ikna edeceğini ve 12 milyar dolarlık bu dev pazara adım atacağını düşünüyor.

ABD'de her beş kişiden biri her gün mutlaka kahve zincirlerine uğrayıp bir bardak kahve içiyor. Pazarın 2011 yılına kadar her yıl ortalama yüzde 4 büyümesi bekleniyor.

STARBUCKS BÜYÜK REKABETE HAZIR

ABD'de Mc Donalds'ın zorladığı kahve pazarının diğer oyuncuları da boş durmuyor. Devamlı genişleyen ve yeni ürünler yaratan kahve zincirleri rekabete hazır görünüyor.

Öte yandan Mc Donalds'ın piyasaya girmesinin sektörün tartışmasız en büyük ismi olan Starbucks'ı zorlaması bekleniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde tarihinde ilk kez müşteri kaybına uğrayan ve yüksek fiyatları tartışma konusu olan Starbucks, şimdi yeni bir rekabete hazırlanıyor. Starbucks yetkilileri rekabetten memnun olduklarını ve yarışa hazır olduklarını belirtiyor.

Starbucks Yönetim Kurulu Başkanı Howard Schultz, geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada, artık hücuma yönelik bir strateji izleyeceklerini belirtmiş ve çok çekici bir iş planı hazırladıklarını söylemişti.

TÜRKİYE'DE DURUM NEDİR?

Kahve zincirleri son yıllarda Türkiye'de son derece agresif bir şekilde büyüyor. Neredeyse her köşe başında bir kahve dükanı açılırken, birçok uluslararası zincir Türkiye'yi mesken tuttu. Yabacı rakipleri yanında yerli markalar da son zamanlarda pazarda kendilerine yer açmak için yoğun çaba gösteriyor.

Türkiye'de en fazla şubesi olan kahve zinciri Starbucks. Pazara 2003 yılında giren Starbucks, geçen yıllar içerisinde 86 şubeye ulaştı. Bu şubelerin 55 tanesi İstanbul'da bulunuyor.

Gloria Jean's Coffees ise Türkiye'ye Starbucks'dan dört yıl önce girdi. Toplam sekiz ilde 51 şubesi bulunuyor.

Kahve Dünyası, pazarın en iddialı yerli firması. İlk şubesini 2004'te açan Kahve Dünyası'nın 22 şubesi bulunuyor.

Cafe Crown ise pazarın diğer büyüğü. 2003 yılında ilk şubesini açan firmanın 15'i İstanbul'da olmak üzere toplam 24 şubesi bulunuyor.

Türkiye'de sert rekabetin yaşandığı kahve pazarının diğer bazı oyuncuları da şöyle:

 

"Coffee Republic, Barnie's, Robert's Coffee, Caffe Nero, Kumquat, Dallmayr Kaffe, John's Coffee, Lavazza, Segafredo, MacCoffee, Mocaco, Dunkin Donuts, Kocatepe Kahveevi."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title