Haberler

Edirne'de 500 Köpek Kayboldu İddiası

Edirne'de 500 köpek kayboldu iddiasıEdirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) Başkanı Nurhan Kalender, eski çöplükte yaşayan yaklaşık 500 köpeğin ortadan kaybolduğunu belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Edirne'de 500 köpek kayboldu iddiası

Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) Başkanı Nurhan Kalender, eski çöplükte yaşayan yaklaşık 500 köpeğin ortadan kaybolduğunu belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Edirne'de geçen yıl Kasım ayında kapatılan eski çöplükte barınan ve belediye tarafından beslenen köpeklerden büyük bölümünün henüz belirlenmeyen nedenle ortadan kaybolduğu iddia edildi. EDHAYKO Başkanı Nurhan Kalender, beraberinde dernek üyeleri ile gittikleri çöplükte 700 köpekten 500'ünün kaybolduğunu belirlediklerini öne sürüp, burada tutanak tuttu. Kalender, ayrıca köpeklerin kaybolması konusunda savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, şöyle dedi Geçtiğimiz Kasım ayında çöplük kapandı. Edirne çöplüğü burası, biz buraya 2-3 yıldır geliyoruz. Burada çok sayıda hayvanlar sefalet içinde yaşamaya çalışıyordu. Kapandıktan sonra biz beslemeye çalıştık fakat sayı 700-800 olunca biz dernek olarak besleme imkanımız olmadı için belediyeye başvurduk. Belediye ekipleri 2 aydır hayvanları burada düzenli besliyor. Burada 24 saat güvenlik var. kameralar var. Bu alanda yüzlerce köpek 1 Şubat salı gününden itibaren kayboldu. Ondan önceki çarşamba günü çok fazla köpek vardı ama bu 4-5 gün içinde bu köpekler birden bire kayboldu. Buraya hayvanları beslemeye gelen genç arkadaşlarımız var onlar fark etti. Burası gözler önünde olan bir yer. Bunu kim ya da kimler yaptı bilmiyoruz. çok şaşkınız. Belediye Orman Su işler Müdürlüğü ve biz hep beraber burada sayım yaptığımızda 200 civarında köpek olduğunu tespit ettik. Biz kimseyi suçlamıyoruz, iftira atmıyoruz. Ama burada kaybolan köpekler var. Bunlar bulunmalı. Savcılığa gidip köpeklerin bulunması için suç duyurusunda bulunduk. Edirne Valiliği'ne, Emniyet Müdürlüğü'ne her gün giderek köpeklerin bulunması için çalışmalarımız devam ediyor. Köpekler bulunana kadar peşini bırakmayacağız. Bu asayişi bozan toplumu infiale götürecek bir olay. Bu ülkede görülecek bir şey değil, 500 köpek birden yok oluyor.

'KÖPEK SAYILARINDA AZALMA VAR'

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, çöplükteki köpekleri 2,5 aydır beslediklerini ve sağlık sorunlarıyla ilgili belediye olarak gereken önlemleri aldıklarını söyledi. Çöplük alanına geçici hayvan barınağı ve yavru bakım evi projesi hazırladıklarını belirten Tanrıkulu, şunları söylediBizim için önemli olan son 10 gündür orada hayvan sayısında azalma olduğunu tespit ettik. Biz bunu fark ettiğimiz an hemen Tarım İl Müdürlüğü, Orman Su İşleri Müdürlüğü'ne bilgi verdik ve oraya onların uzman ekiplerini getirerek tutanaklar tutturduk. ve sonra yaptığımız bütün araştırmalarda köpeklerle ilgili Edirne Belediyesi olarak ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya başladık. Köpeklerin sayısında azalma hissettiğimiz de ne ola bilir diye baktığımız da, bazı köpeklerin mahallelere gittiğini gördük. Vali yardımcısıyla yaptığımız toplantı da, bu köpeklerin sayıların da azalma var bunun muhakkak bulunması lazım. ve bunun açığa çıkarılması lazım kararı aldık. Köpeklerin bulunması için tarım orman ve veterinerle birlikte sivil toplum örgütü üyelerinden bağımsız bir kurumun kuralım talebinde bulunduk. Bizim orada MOBESE kayıtlarını incelenmesi için 15 günlük kayıtları Edirne Valiliği ve Orman İl Müdürlüğü'ne teslim ettim. Köpeklerin kaybolmasıyla ilgili bir kaç teori olduğunu söyleyen Tanrıkulu, Uzman veterinerlerden aldığımız bilgilere göre köpeklerin habitatları konusun da biz bilgiler verdiler. Yani köpeklerin bir süre sonra gruplaşmalar yaptığı ve bu gruplaşmalar sonucun da diğer guruplarla aralarındaki çatışmalardan dolayı da farklı yerlere gidebildikleri. Aynı zamanda çöplüğü vahşi depolama alanını bıraktığımız zaman, akşamları rüzgarın az olduğu zaman metan gazı çıktığından orasını terk edebilecekleri yönünde. Onun dışında mahallere artış varsa. Biz şikayetler de alıyoruz, yakın köylere ve mahallere gittiklerini tespit edip fotoğraflarını aldık. İlk böyle sayı olarak da kaydımız olmadı. Evet sayıda azalma var. Biz üzerime düşen sorumluluğu da kabul ediyoruz. Kayıp köpeklerin bulunması için ne gerekiyorsa yapacağız dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ertuğrul Tanrıkulu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title