Haberler

Düve Kesiminin Yasaklanması "Küçükbaş"A İlgiyi Artırdı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının dişi ve damızlık hayvan kesimi yasağından sonra vatandaşlar, fiyatları daha uygun olan küçükbaş kurbanlıklara daha fazla ilgi gösteriyor.

ORHAN GÜNGÖR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının dişi ve damızlık hayvan kesimi yasağından sonra vatandaşlar, fiyatları daha uygun olan küçükbaş kurbanlıklara daha fazla ilgi gösteriyor.

Doğu Anadolu'da, Kurban Bayramı dolayısıyla yüksek rakımlı yaylalarda uzun ve zahmetli bir sürecin ardından hayvanlarını kesime hazır hale getiren besiciler, emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla sabahın ilk saatlerinde canlı hayvan pazarının yolunu tutuyor.

Bütçeye uygun olduğu ve fiyatların önceki yıllara oranla fazla artmaması nedeniyle kurban pazarlarının gözdesi olan küçükbaş hayvanları alabilmek isteyen vatandaşlar ile besiciler arasında sıkı pazarlık oluyor.

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezi olan ve yörenin en hareketli canlı hayvan pazarlarından olan Ağrı Hayvan Borsası'ndaki küçükbaş kurbanlıklar da 700 ile 900 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yılda küçükbaş hayvan fiyatlarının büyükbaş hayvanlara göre daha uygun olduğunu söyledi.

Bölgeden büyükşehirler başta olmak üzere diğer şehirlere yapılan kurbanlık hayvan sevkiyatında da küçükbaş hayvanların daha fazla sevk edildiğini belirten Engin, "Bu yıl Ağrı'dan 35 bin büyükbaş hayvanı, 135 bin de küçükbaş hayvanı kurbanlık olarak sevk ettik. Geçen yıla göre küçükbaş hayvan sevkiyatında 20-25 bin artış var." dedi.

"Dişi hayvan kesimi dünyanın her yerinde yasaktır"

Küçükbaş hayvan satışlarının düve kesiminin yasaklanması nedeniyle arttığını anlatan Engin, şöyle konuştu:

"Dişi kurbanlık kesimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genelgesiyle yasaklandı. Zaten bu yeni bir şey değil. Bu, malumun ilamıdır. Çünkü dişi hayvan kesimi dünyanın her yerinde yasaktır. Bu nedenle bu yıl küçükbaşlara ağırlık verildi. Kurban sevkiyatından da bunu anlıyoruz. Çünkü önceki yıllarda dişi hayvanların satışı da pazarlarda çok yoğun oluyordu. Bundan dolayı vatandaş, küçükbaşın hayvanın kurban olarak kullanılmasını daha fazla teşvik etmiş oldu. Bu vesileyle küçükbaş biraz daha ön plana çıktı. Bu bizim için memnun edici bir durum."

Küçükbaş hayvan besicilerinden Orhan Faal (40) ise çocukluğundan biri hayvancılıkla uğraştığını söyledi.

Pazarda küçükbaş hayvan sattığını ve satışlarının iyi olduğunu belirten Faal, "Satışlarımızın iyi olması küçükbaş kurbanlıkların, büyükbaşlara göre daha hesaplı olmasından kaynaklanıyor. Tanesi 700-800 lira olan küçükbaş her bütçeye uygun. Satışlarımız güzel ama Kurban Bayramı'na son 2 gün kala daha fazla artar." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Kenan Engin Ağrı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yozgat'ta deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? Sivas deprem nerede oldu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Sivas'ta deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? SON DAKİKA Sivas deprem nerede oldu? Hudutsuz Sevda 29. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Sakla Beni 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title