Haberler

    Dünyanın En Büyük Sim Kart Üreticisi Hack'lendi

    İngiliz ve Amerikan gizli servislerinin sisteme giriş yaptığı ortaya çıktı.

    Mahmut Saral - -

    Eski NSA çalışanı Edward Snowden'ın ortaya çıkardığı belgeler gündem oluşturmaya devam ediyor. Daha evvel yaptığı açıklamalar ve sunduğu belgelerle özellikle istihbarat servislerinin herkesden habersiz olarak dinleme, izleme faaliyetleri gerçekleştirerek özel hayatı yok ettiğini belirten Snowden, şimdi de yüz milyonlarca telefon kullanıcısının takip altında olabileceğini ortaya çıkardı.


    Gemalto, dünyanın en büyük sim kart üreticilerinden. Aralarında AT&T, T-Mobile, Verizon ve Sprint gibi operatörlerin de olduğu 450 civarında şirketle hareket ediyor. Ve bu şirket, her yıl 2 milyar civarında sim kart üretiyor.


    Haber sitesi Intercept, kısa süre önce Edward Snowden'ın yolladığı 2010 yılına ait bir belgeyi yayınladı. Belgedeki bilgilere göre Amerikan ve İngiliz gizli servisleri NSA ve GCHQ, gizlice Gemalto'nun sistemine erişerek kullanıcı numara ve bilgilerinin gizliliğini oluşturan şifreleme anahtarlarına ulaştı. Bunun sonucunda da çok fazla kişinin iletişim detaylarına erişilmiş ve kişilerin özel hayatları ihlal edilmiş olabilir.


    Gemalto'dan bir sözcü, bu konu hakkında tüm kaynaklarını kullanarak gelişmiş bir araştırma süreci başlatacaklarını ve gerekli önlemleri alacaklarını bildiriyor.


    Reuters'a İngiliz istihbarat servisi GCHQ'dan gelen mail ise, "çalışmalarımızı hukuk çerçevesinde, verilen izinlere göre sürdürüyoruz" yönünde. Bakalım bundan sonra neler olacak.


    Unutmadan, Gemalto'nun Turkcell, Avea, Garanti Bankası ve Gittigidiyor gibi markalarla çalışmalarının olduğunu hatırlatalım. Hatta bu firma, daha önce ülkemizde gerçekleştirilen çipli pasaport ihalesini kazanmasına rağmen güvenlik gerekçesiyle ihale dışı bırakılmıştı. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.



    Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Edward Snowden Mahmut Saral Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title