Haberler
BBC

İran'da tutuklu aktivist Narges Mohammadi, başörtüsü takmayı reddettiği için hastaneye sevk edilmedi

Güncelleme:

İran'da Nobel ödüllü tutuklu Narges Mohammadi'nin ailesi, başörtüsü giymeyi reddettiği için Mohammadi'nin hastaneye sevkine izin verilmediğini açıkladı.

İran'da tutuklu bulunan Nobel ödüllü aktivist Narges Mohammadi'nin başörtüsü giymeyi reddettiği için hastaneye sevk edilmediği açıklandı. Mohammadi'nin ailesi, cezaevi yönetiminin baş örtüsü takma zorunluluğu olduğunu belirtti. Mohammadi'nin hayatının risk altında olduğu ifade edilirken resmi bir açıklama yapılmadı.

KALP SORUNU NEDENİYLE HASTANEYE SEVKİ İSTENDİ

Evin Cezaevi'nde tutulan 51 yaşındaki Mohammadi'nin bir kalp sorunu nedeniyle hastanede tedavi görmesi gerektiği aktarıldı. Yazılı bir açıklama yapan Mohammadi'nin ailesi "Cezaevi yönetimi, tutukluların hastaneye sevk edilmesi için baş örtüsü takmalarının zorunlu olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı. Ailesi, Mohammadi'nin hayatının risk altında olduğunu belirtirken Tahran'daki yetkililerden resmi bir açıklama gelmedi.

BAŞ ÖRTÜSÜ OLMADAN REVİRE BİLE GİDEMEDİ

Instagram hesabından bir açıklama yapan ailesi, cezaevi yönetiminin baş örtüsü olmadan revire gitmesine bile izin vermemesinin ardından hastaneye giden bir sağlık ekibinin ekokardiyogram yaptığını, bunun sonucunda iki damarının ciddi ölçüde tıkalı olduğunun tespit edildiğini aktardı.

"BAŞ ÖRTÜ GİYMEYE KARŞI ÇIKIYOR"

Mohammadi'nin acilen anjiyo olması gerektiğini belirten ailesi "Zorla baş örtüsü giydirmeye çalışmalarına karşı çıkıyor. İki gündür cezaevinde bir grup kadın, onun hastaneye götürülmesi için aralıksız protesto yapıyor" dedi.

12 YIL HÜKÜM GİYDİ

İnsan hakları örgütü Front Line Defenders'a göre Mohammadi birden fazla suçtan 12 yıl hüküm giymiş durumda.

HİÇBİR KOŞULDA BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Eylül 2022'de 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin baş örtüsü giymediği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar sırasında Mohammadi bir daha hiçbir koşul altında baş örtüsü takmayacağını açıklamıştı. İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden kısa bir süre sonra tüm ülkede kadınların başlarını örtmesi zorunlu hale gelmişti.

İran'da Nobel ödüllü tutuklu Narges Mohammadi'nin başörtüsü takmayı reddettiği için hastaneye sevkine izin verilmedi

BBC

İran Sağlık Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title