Haberler

Duhok: Kürtler Siyasi Liderlerini Tanımıyor

Kürdistan Demokrasi Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK), geçtiğimiz aylarda birlikte hareket etme kararı almasıyla birlikte kurulan sözde yeni Kürt Hükümeti'nin siyasi programına ve geleceğine ilişkin Kuzey Irak'ta yapılan bir anket, Kürtler'in siyasi liderler ve yönetimdeki isimlere karşı ilgisiz olduğunu ortaya koydu.

Kürdistan Demokrasi Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK), geçtiğimiz aylarda birlikte hareket etme kararı almasıyla birlikte kurulan sözde yeni Kürt Hükümeti'nin siyasi programına ve geleceğine ilişkin Kuzey Irak'ta yapılan bir anket, Kürtler'in siyasi liderler ve yönetimdeki isimlere karşı ilgisiz olduğunu ortaya koydu.

Özel bir üniversite tarafından yapılan ankette, yeni hükümet üyelerinin, hatta başbakan ve yardımcısının halkın önemli bir kesimi tarafından tanınmadığı belirtiliyor. Uzmanlar tarafından hazırlanan 400 formda gizli ve açık biçimde 100 sorunun yer aldığı ankette, Kürt liderlerin, temsil ettiği topluma güven vermediği ortaya çıktı. Bu formların 290'ı erkekler, 110'u ise kadınlara sorulan sorulardan oluşurken, formların 292'si şehir merkezinde uygulandığı, geri kalan 180 form da köylerde yaşayan halka dağıtıldığı bildirildi. Tamamı Kürt toplumu üzerinde gerçekleşen anket, 18 ila 27 yaş arasında yer alan gruplar tarafından cevaplandırıldı.

Anketin soruları arasında, yeni kurulan sözde Kürt Hükümeti'nin programı, ekonomik ve siyasi hedefleriyle halkın rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusundaki görüşleri yer aldı. Bunun yanı sıra halka, hükümeti oluşturan bakanlıklar, bu bakanlıkların görevleri, bakanların isimleri gibi sorular da soruldu.

HALKIN DÖRTTE BİRİ, YENİ HÜKÜMETTEKİ KABİNE ÜYELERİNİ TANIMIYOR

Araştırmada halkın yüzde 43.25'i KDP ile YNK'nin birleşerek bir hükümet kurmasını doğru bulduğunu söylerken, geri kalanlar KDP-YNK yönetimindeki birleşmenin somut olarak pratiğe geçmesinden sonra inanabileceklerini dile getirdi. Hükümet programını iyi bulanların oranı ise yüzde 37.5 olarak açıklandı. Buna karşın Kuzey Iraklı Kürtler, Kürt hükümetine rağmen basın yayın faaliyetlerinin özgürlük içerisinde yürütülebileceğine inanmıyor. Kürt bölgelerinde basın özgürlüğünün olduğuna inananların sayısı sadece yüzde 2 seviyesinde kaldı. Anket, halkın rüşvet ve yolsuzluklar konusunda acil önlemler alınması için sesini yükselttiğini de ortaya koydu. Buna göre Kuzey Iraklı Kürtler'in yüzde 75'i, rüşvet ve yolsuzlukların ortadan kaldırılması için hemen harekete geçilmesi taraftarı. Rüşvet ve yolsuzluğu Kürt toplumu için büyük bir sorun olarak gören halk, ankete verdiği yanıtlarla sorunun çözümü için hükümete çağrıda bulundu. Yeni hükümetin demokrasinin inşasında ne kadar gerçekçi bir rol oynayabileceğine ilişkin de halkın temkinli davrandığı gözlendi. Buna göre ankete katılanların yüzde 37'si hükümetin başarılı olabileceğini düşünüyor ve bu hükümetle demokrasinin geleceğini gerçekçi buluyor. Yapılan araştırma, yeni kurulan hükümet üyelerinin popülaritesinin olmadığını da gün ışığına çıkarıyor. Buna göre halkın yüzde 29.5'i bölge başbakanını ve başbakan yardımcısının kim olduğunu bilmiyor. Öte yandan halkın yüzde 25'i ise politikaya tamamen ilgisiz olduğunu ortaya koydu. Buna göre halkın dörtte biri, yeni hükümetteki kabine üyelerinin hiç birini tanımıyor, hatta hükümetin bir kabinesinin olup olmadığından dahi haberdar değil.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title