Haberler

Ahmedinecad, ABD'nin Ortadoğu Ülkelerini Silahlandırmasını Değerlendirdi

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ABD'nin Ortadoğu Ülkelerine Silah Satmaktaki Amacının, Kardeş Ülkeler Arasına Tefrika Salmak ve Bölgeyi Hakimiyet Altına Almak Olduğunu İddia Etti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ABD'nin Ortadoğu ülkelerine silah satmaktaki amacının, kardeş ülkeler arasına tefrika salmak ve bölgeyi hakimiyet altına almak olduğunu iddia etti.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, önümüzdeki günlerde Cezayir'e yapacağı resmi gezi öncesinde, bu ülkeden gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını cevapladı. ABD'nin Suudi Arabistan ve körfezdeki diğer 5 ülkeye 20 milyar dolarlık silah satmak istemesi ile ilgili soruyu cevaplayan Ahmedinecad, ABD'nin bu amacının, kardeş ülkeler arasına tefrika salmak ve bölgeyi hakimiyet altına almak olduğunu söyledi. Ahmedinacad, "ABD, ilk kez bölge ülkelerine silah satmıyor ki. Son 20 yılda bu bölgedeki ülkelere

400 milyar dolar tutarından daha fazla silah sattı. ABD, bölgede hakimiyet sağlamak için dost ve kardeş ülkelerin arasını açmak istiyor. Biz, bölgemizdeki ülkelerle dostça ve kardeşçe ilişkilere sahibiz ve bu nedenle onlara silah satılmasından endişe etmiyoruz" dedi.

ABD'den silah alacak olan bölge ülkelerine servetlerini silahlara değil de halklarının refahı ve ülkelerinin kalkınması için harcamaları tavsiyesinde bulunan Ahmedinecad, "Onlar, Arap milletinin asıl düşmanını (İsrail) dost olarak tanıtmak ve Araplar'ın en iyi dostu ve kardeşi İran halkını da onların düşmanı olarak tanıtmak istiyorlar. Onların daha önceki planları gibi bu da başarısızlıkla sonuçlanacak. Bu tür planlar 200 yıl öncesine aittir ve artık bir tesiri yoktur" diye konuştu. Ahmedinejad,

bölgesel, İslam Dünyası ve bütün dünya meseleleri konusunda Cezayir ile görüşlerinin yakın olduğunu belirterek, Cezayir ziyaretinin ikili ilişkileri daha da geliştirmeye ve çeşitli alanlardaki işbirliğini artırmaya vesile olması dileklerinde bulundu. Doğalgaz üreten ülkeler örgütü kurulması konusunda İran'ın önerisi ile ilgili bir soruyu cevaplayan Ahmedinecad, "Eğer böyle bir teşkilatın kurulmasına yardım edebilirsek, bu hem İran ve Cezayir'in hem de doğalgaz üreten bütün ülkelerin yararına olacaktır"

dedi.

Ahmedinejad, ülkesinin nükleer enerji faaliyetleri ile ilgili olarak da, uluslararası yasaların kendilerine verdiği haklardan vazgeçmeden yine bu yasalar doğrultusunda faaliyetlere devam edeceklerini bildirdi. Ahmedinecad, İsrail ile ilgili bir soruya, "Biz, Filistinliler'in ve mazlumların taraftarıyız. O topraklarda mazlumlar olduğu sürece, zalim ve zulüm hüküm sürdükçe biz Filistin halkının himayecisi olacağız" cevabını verdi.

6 Ağustos'ta Cezayir'i ziyaret etmesi beklenen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, Cezayirli gazeteciler aracılığıyla, İran halkının bu ülke halkına en samimi ve özel selamlarını gönderdi.

(SS-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title