Haberler
BBC

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nijer'deki Darbe Yönetimi Temsilcileriyle Görüştü

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Nijer'de askeri darbe yönetimi temsilcileriyle yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin samimi ve zorlu olduğunu belirten Nuland, darbenin hâlâ diplomatik yollarla sonlandırılabileceğini ve Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un göreve iade edilebileceğini ifade etti. Batı Afrika ülkeleri, krizi görüşmek üzere bir araya gelecek. ECOWAS, darbe yönetimine son vermeleri ve seçilmiş cumhurbaşkanını göreve geri getirmeleri için süre tanımıştı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Nijer’de askeri darbe yönetimi temsilcileriyle yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi.

Nuland, görüşmelerin "son derece samimi ve bazen de oldukça zorlu" olduğunu söyledi.

Washington yönetimi, darbenin hâlâ diplomatik yollarla sonlandırılabileceğini ve Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un göreve iade edilebileceğini belirtti. Ancak ülkeye yönelik yapılan yardım ödemelerinin şu anda askıya aldığı belirtildi.

Batı Afrika ülkeleri, krizi görüşmek üzere Perşembe günü bir araya gelecekler.

15 Batı Afrika devletinin ticaret birliği olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer'in cunta liderlerine Pazar günü saat 23.00’e kadar darbe yönetimine son vermelerini ve seçilmiş cumhurbaşkanını göreve geri getirmeleri için süre tanımıştı.

Cunta yönetimi ise askeri tehditleri gerekçe göstererek ülkenin hava sahasını kapatmıştı.

Başkent Niamey'den gazetecilere açıklamalarda bulunan Nuland, iki saatten fazla süren görüşmelerde, yetkililere “anayasal düzene geri dönmek istemesi durumunda ABD'nin yardımcı olacağını” ifade ettiklerini belirtti.

Nuland, “Ancak bu teklifimizin herhangi bir şekilde kabul edildiğini söylemeyeceğim" dedi.

Yapılan toplantıda yeni ordu komutanı Tümgeneral Moussa Salaou Barmou ile görüştüğünü belirten Nuland, cunta lideri General Abdourahamane Tchiani ya da eski lider Bazum ile görüşmediğini söyledi.

Hala gözaltında bulunan Bazoum daha önce ABD yetkilileriyle telefonla konuşmuştu.

Nuland görüşmede cuntanın ülkede kontrolü sağlamak üzere Rusya'nın Wagner paralı askeri grubundan yardım istedikleri iddialarını da gündeme getirdiğini aktardı:

“Burada bu eylemi gerçekleştirenler, Wagner davet edilmesi durumunda egemenliklerine yönelik riskleri çok iyi anlıyor.”

Ülkenin Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Komutanı General Abdourahmane Tchiani, Nijer'in "yavaş yavaş ve kaçınılmaz çöküşünü" önlemek istediğini belirterek 26 Temmuz’da ülkenin kontrolünü ele geçirdi.

BBC

Victoria Nuland Batı Afrika Afrika Nijer Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title