Haberler

Doğubayazıt'ta Bediüzzaman'ın Kaldığı Medresenin Temeli Bulundu

Bediüzzaman Said Nursi'nin Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi Kargakonmaz köyünde temeli bulunan ve yaklaşık 3 ay kaldığı medrese yeniden inşa edilerek, turizme açılacak Kaymakam Daştan: "Bölgede medresenin temellerini bulduk. Burada kazı çalışması yaparak, gün yüzüne çıkardık.

SELAHATTİN KAÇURU - Bediüzzaman Said Nursi'nin, Doğubayazıt ilçesinde temeli bulunan ve yaklaşık 3 ay kaldığı bilinen medrese yeniden inşa edilerek, turizme kazandırılacak.

Doğubayazıt Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitimi Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmayla Bediüzzaman'ın, Kargakonmaz köyünde 1886 yılında üç ay kaldığı Şeyh Muhammed Celali Medresesi'nin temeli bulundu.

Kaymakamlık tarafından hazırlanan proje kapsamında, Ağrı Valiliği himayesinde medresenin yeniden inşa edilerek, inanç turizmine açılması hedefleniyor.

Kaymakam Karahan Daştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğubayazıt'ın Osmanlı döneminde önemli bir bilim merkezi olduğunu belirterek, bölgede Ahmedi Hani Hazretleri, Mahmud Han Beyazıd gibi önemli din alimlerinin yetiştiğini söyledi.

İlçede 1851 yılında dünyaya gelen ve burada yaşayan Muhammed Celali'nin yaptırdığı medresenin temellerini bulduklarını ifade eden Daştan, "Bölgede medresenin temellerini bulduk. Burada kazı çalışması yaparak, gün yüzüne çıkardık. Hazırladığımız proje kapsamında bu eseri, yeniden inşa ederek gelecek nesillere taşıyacağız" dedi.

Söz konusu medreseyi turizm değerleri arasına katacaklarını anlatan Daştan, "Bu medresede, 1886 yılında Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri burada öğrenim hayatı yapmış. Bu da medreseyi anlamlı ve önemli kılmış. Muhammed Celali Hazretlerinin medresesinde, dönem itibarıyla 90 kişinin ders aldığı biliniyor. Birtakım bilimlerin okutulduğu önemli bir yer. Burası bölgemizin kültürüne önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Medresenin yeniden orijinal haline uygun şekilde yapılması için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahabettin Öztürk'e, medrese projesini çizdirdiklerini anlatan Daştan, şunları kaydetti:

"Projeyi hazırladık. Resmi işlemlerimiz devam ediyor. İnşallah en yakın zamanda Muhammed Celali'nin medresesini, kendi köyünde orijinaline uygun şekilde yapacağız. Burayı bölgeye Ahmedi Hani Hazretleri ve diğer turizm alanları gibi turistlerin ziyaretine açacağız. Yörenin turizmine katkı olarak sunacağız" ifadelerini kullandı.

Köydeki vatandaşlardan Mehmet Koçyiğit (78) de medresenin önemli bir değer olduğunu ve ziyarete açılacak olmasının gurur verdiğini kaydetti. - Ağrı

Kaynak: AA / Yerel

ağrı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title