Haberler

Doğadan Sofralara Uzanan Lezzet "Işkın" Tehlike Altında

SITKI YILDIZ - Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde bahar aylarında yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan ve "yayla muzu" adıyla bilinen "ışkın" bitkisi, insanların çeşitli hastalıklara iyi geldiği yönündeki yanlış bilgileri nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Bölgede "ışgın, uşkun, uçkun, yayla muzu, dağ muzu" olarak adlandırılan ışkın, bahar aylarında karların erimesiyle yeşeren, besin değeri çok yüksek olması nedeniyle bugüne kadar insanlar tarafından tüketilen mayhoş bir bitki olarak biliniyor.

Bazı hastalıklara iyi geldiği ileri sürülen, yerleşim alanlarından uzak dağ, yayla ve vadilerde yetişen ışkın, "revas" olarak da adlandırılıyor.

Kilosu 5 liradan satılan ışkın, kocaman yaprakları sayesinde de erozyonu önleme özelliğiyle doğaya büyük katkı sağlamakta.

Ancak yıllar önce bölgenin hemen hemen her yerinde yetişen ışkının, çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşüncesiyle köklerinin tahrip edilmesi, zamansız ve bilinçsiz olarak toplanması, bu bitkinin azalmasına neden oldu.

-Işkın, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fazlı Öztürk, AA muhabirine, bitkiye Türkiye, İran, Afganistan, Pakistan, Türkmenistan gibi ülkelerde de aynı ismin kullanıldığını söyledi.

Bu bitkinin daha çok yüksek rakımlı coğrafyalarda yayılışı olduğunu ve hayvancılıkla uğraşan insanlar tarafından buralara taşındığını bildiklerini belirten Öztürk, geçmişte Van, Erzurum, Hakkari, Ağrı'da görülen bitkinin, insanların edindikleri yanlış bilgiler nedeniyle ciddi tahribata uğradığını söyledi.

Bir bitkinin kültüre alınmadan doğadan tahrip edilmemesi gerektiğini, ışkının da bu bitkilerden biri olduğunu hatırlatan Öztürk, şöyle dedi:

"Son zamanlarda ışkın bitkisinin şeker hastalığına, böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği, taş düşürttüğü şeklinde çeşitli aslı olmayan bilgilerle beraber halkın bitki köklerine yönelmeleri artmıştır. Kökleriyle bir sonraki yıl tekrar yeşerebilen ışkının bu şekilde tahribata uğraması bizi çok rahatsız etmektedir. Biz bitkinin toprak üstünde kalan kısmının gıda amaçlı tüketilmesini destekliyoruz. Çünkü bunların birçok faydasının olduğu bir gerçektir. Fakat köklerinin sökülmesine karşıyız. Ancak tıbbi bir araştırmanın yapılması ve neticelenmesi durumunda kültüre alınma faaliyeti yürütüldükten sonra köklerin alınması hoş karşılanabilir."

Vatandaşların kulaktan dolma bilgilerle bitki tüketmemesi gerektiğini dile getiren Öztürk, bazı bitkilerin ciddi olarak kanser tetikleyicisi, karaciğeri etkileme ve başka rahatsızlıklara yol açabilme özelliğinin bulunduğunu sözlerine ekledi. - Van

Kaynak: AA / Yerel

Fazlı Öztürk Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title