Haberler

Diyarbakır'da "Ashab-ı Kehf Uyanış" etkinliği düzenlendi

Güncelleme:

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Ashab-ı Kehf olayının yaşandığı yer olduğuna inanılan mağaranın bulunduğu bölgede "Ashab-ı Kehf Uyanış" etkinliği gerçekleştirildi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Ashab-ı Kehf olayının yaşandığı yer olduğuna inanılan mağaranın bulunduğu bölgede "Ashab-ı Kehf Uyanış" etkinliği gerçekleştirildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince ilçeye bağlı Duru köyünün dağlık alanında düzenlenen program, Kur-an'ı Kerim tilavetiyle başladı.

Vali Münir Karaloğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın fethi ile Ashab-ı Kehf'in uyanışının aynı haftada olmasını "ilahi bir hikmet" şeklinde değerlendirdi.

Fethin, İslam'a, imana, hakikate uyanışın zaferi olduğunu anlatan Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Onun için fetih ve uyanışın peş peşe olması bizim için bir mucizedir. Bundan sonra Diyarbakır ve Liceliler olarak ecdatların uyanışını andığımız gibi inşallah uyurların uyanışını kutlamaya devam edeceğiz. 7 mümin genç putperestliğe karşı inancını korumak, savunmak ve muhafaza etmek üzere mağaraya sığınıyor. Zulme, fitne ve bozgunculuğa karşı bir mücadele var. Oradan bizim dersler çıkarmamız lazım."

Daha önce bölgede incelemelerde bulduğunu ifade eden Karaloğlu, burada vatandaşların abdest alma, namaz kılma ve dinlenme ihtiyacı tespitlerinin ardından yaptıkları çalışmaları bugüne yetiştirdiklerini belirtti.

Vali Karaloğlu, "Burası artık 12 ay ziyarete açık olacak. Burada personel görevlendirilecek ve her taraf tertemiz olacak. Gelen misafirler ihtiyaçlarını giderecek tesisler de bulabilecek. Halkımızın tarihinde, şuurunda var olduğu şekliyle inancını, kültürünü ve tarihini yaşaması konusunda faaliyetlerimiz ve etkinliklerimiz devam edecek." dedi.

Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ise kentin daha iyi anlatılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"İnsanlığın ilk yerleşim yeri bu topraklardır. Arkeolojik çalışmalar da bunu söylüyor. Putperest Roma İmparatorluğu'na karşı mücadele veren Ashab-ı Kehf bizim için bir semboldür. Manevi hazinemizi teşkil eden bütün bu varlıklar son 40 yılda hep toplumdan uzak kaldı. Çünkü tek gündem maddemiz vardı. Diyarbakır denilince insanlar hep terörü, gözyaşını ve karanlık zamanları hatırlıyordu. Bugün ise Ashab-ı Kehf'in eteklerinde hep beraber bulunuyoruz."

Daha sonra, protokol üyeleri mağarayı gezdi.

Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi, Ashab-ı Kehf'in önemi hakkında bilgi verdi. İlahi ve ezgilerin de seslendirildiği etkinlik, cuma namazının kılınmasının ardından sona erdi.

Programa, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve vatandaşlar katıldı.

Eshab-ı Kehf olayı

Kur'an-ı Kerim'in Kehf suresinde de yer alan ve 7 inançlı gencin köpekleriyle sığındıkları mağarada 300 yıl uyuduktan sonra uyandıklarının anlatıldığı olayın, İzmir Efes ile Mersin'in Tarsus, Kahramanmaraş'ın Afşin ve Diyarbakır'ın Lice ilçelerinde yaşandığına dair farklı inanışlar bulunuyor.

Lice'nin Duru köyündeki dağlık alanda bulunan mağaranın Eshab-ı Kehf olayının yaşandığı yer olduğuna inanan yöre insanı, her yıl mayısın son haftasında bölgeye akın ediyor. Çevre il ve ilçelerden köye gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi, yaklaşık 3 kilometrelik kayalık ve dik yokuşu tırmanarak mağaraya ulaşıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Münir Karaloğlu Diyarbakır AK Parti Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title