Haberler

Diyanet Uyardı: Kâbe Maketi Etrafında Tavaf Büyük Vebal

Güncelleme:

Bu hafta çok konuşulan iki dini etkinlik hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı uyarıda bulundu: Kur'an şeklinde pasta olmaz, Kâbe maketi etrafında tavaf büyük vebal!

Üsküdar Belediyesi, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Bağlarbaşı'nda 'Asr-ı Saadet'e Yolculuk' adlı sergi hazırladı. Sergide hacı ve umrecilerin kutsal topraklarda ziyaret ettiği mekânlar maketlerle anlatıldı.

İHRAMA GİRİP GELEN AVUKAT, KABE MAKETİNİ TAVAF ETMEK İSTEDİ

Önceki gün sergi alanına ihrama girip gelen avukat Cihat D., Kâbe maketini tavaf etmek istedi. Bu hareketiyle tepki toplayan avukat, gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de Kâbe maketinin çevresinde tavafa izin vermediklerini, amaçlarının çocuklara ve gençlere tarih kitaplarında okudukları İslam tarihini anlatmak olduğunu söyledi.

"KUR'AN'LI PASTA ÇOK YANLIŞ"

Bu hafta çok ses getiren başka bir etkinlik de Tokat'ın Zile ilçesinde Kur'an-ı Kerim motifli pasta kesilmesi oldu. 2013'te yapılan etkinliğin görüntülerinin internette dolaşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı inceleme başlattı. Diyanet Alo Fetva Hattı da tartışmalı bu iki olayla ilgili açıklama yaptı. Başkanlık, şirket açılışlarında kullanılan Kur'an-ı Kerim ya da Kâbe gibi dini figürlü pastaların yapılmasının çok yanlış olduğunu bildirdi.

"MAKETİ TAVAF ETMEYE ÇALIŞMAK BÜYÜK VEBAL"

Diyanet, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Üsküdar Belediyesi'nin kurdurduğu Kâbe maketinin gerçekmiş gibi algılanmaması gerektiğini de belirterek şu uyarıda bulundu: "Sadece Kâbe'yi ziyaret sırasında, nasıl davranılması gerektiği yönünde bilgi sahibi etmek için maket kurulabilir. Aksi halde herhangi bir dini vecibeyi yerine getirdiğini düşünerek bu maketi tavaf etmeye çalışmak büyük vebaldir."

ESENYURT'TA 5 DİLDE İLAHİ

Kutlu Doğum Haftası kapsamında İstanbul'daki bazı belediyeler farklı etkinlikler düzenliyor. Esenyurt'ta, Güzelyurt İmam Hatip Lisesi'nin konferans salonunda düzenlenen programda okulun tiyatro grubu Hz. Muhammed'in hayatından kesitleri sahneledi. Lise öğrencileri 5 farklı dilde ilahi okudu.

TUZLA'DA HİCRET PARKURU

Tuzla Belediyesi, Hz. Muhammed'in ve Müslümanların Mekke'den Medine'ye hicretini, temsili yürüyüşle canlandırdı. Hicret güzergâhındaki 436 km'lik mesafe, dekor ve çevre düzenlemeleri ile anlatıldı. Yürüyüşe katılanlara zemzem suyu ve hurma ikram edildi. Çekilişle 1 kişi umre hediyesi kazandı. Program, dualarla sona erdi.

TEPKİLER GELDİ, KABE MAKETİ KALDIRILDI

Üsküdar Belediyesi, Kabe maketi, Peygamber Efendimizin Evi ve Hira Mağarası'nın da bulunduğu maketleri kamuoyundaki tepkiler nedeniyle kaldırdı.

Belediyenin Saadet Köyü adını verdiği etkinlik kapsamında Kabe maketi ve Peygamber Efendimizin Evi ile Hira Mağarası'nın da bulunduğu maketler 18 Nisan 2015 Cumartesi günü ziyaretine açıldı. Etkinliğin 30 Nisan 2015 tarihine kadar devam edeceği duyuruldu. Belediye kamuoyundaki tepkiler nedeniyle planlanandan 9 gün önce maketleri kaldırdı.

Üzerinde ayet olan maket Kabe'nin örtüsü ise belediye işçileri tarafından titizlikle toplandı. Maketlerin parçaları sökülüp kamyonlara konulan maketler belediye binasına taşındı. Belediye yetkilileri maketlerin kaldırılmasını görüntülenmemesi için kültür merkezinin önüne araçlar çekerek engel olmaya çalıştı. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Üsküdar Belediyesi Hilmi Türkmen Bağlarbaşı Güncel Haberler

500

Yorumlar (146)

sayin erdoganin sarayi olamazmimobilWeb@haberler.com:

Easaelamu aleykume salami Benim fikrim bundan sonra Erdoganin evini tavafff etmek en dogru olanidir hem Burda hemde ucuz ve bauende duyduguma göre ayakkabi kutularina benzer paketler atiyorlarmis koruma ordusu.yarun deneyecegim

108
5
yanıtYanıtla
iyi fikirmobilWeb@haberler.com:

Bunu icat edenden alla razi olsun Bir sürü Fakir fukara , veya hasta var onlar icin cok iyi oldu.yeterki o niyet ile tavaf edilsin olur Allah Kabul Eder. Ilerde bundan birkac yere daha ve büyük insa edilsin.

100
8
yanıtYanıtla
MÜCAHİT 61:

YORUMLARDA BAKIYORUMDA BİRİSİ KUTLU DOĞMU ELEŞTİRİRKEN ''YA SİN''EPARANTEZ İÇİNDE ''EY İNSAN''YAZMIŞ VE 12 KİŞDE BEĞENİ YAPMIŞ YAHU SİZ KAFAYIMI YEDİNİZ BAZI AYETLER(YASİN. ELİF LAM MİM, TASİN, ELİM LAM MİM SAD VESAİRE)SADECE ALLAH KATINDA ANLAMLARI BİLİNİR KENDİNİZDEN MEAL UYDURUP KÜFRE DÜŞTÜĞÜNÜZÜN FARKINDAMISINIZ, GELELİM KONUYA BU KUTLU DOĞUM DENEN OLAY DİYANETİN ÇIKARMIŞ OLDUĞU BİR DURUM BÖYLE BİR DURUM YOK BU REMEN''BİD AT EHLİ''OLMAYA DOĞRU YÖNELMEDİR AYRICA KUTLU DOĞUM REBİÜLEVVEL DEDİR ODA GÜNÜMÜZDE OCAK VE ŞUBATA DENK GELMEKTEDİR SOĞUKTA KUTLANMASIN DİYE BU ZAMAN ALINMIŞ BAHANEYE BAK OLDU O ZAMAN RAMAZANIDA KIŞA DENK GETİRELİM SAAT 5 TE İFTAR AÇALIM NE GÜZEL İSTANBUL DİMİ, YA SAÇMA SAPAN İŞLER YAPIP MİLLETİ İSLAMDAN UZAKLAŞTIRMAYIN. . .

12
40
yanıtYanıtla
ErcanmobilWeb@haberler.com:

böyle şeyler olmaz ben embesil müftü ulan işid işid diyorsunuz onlardan farkınız yok pasta maket başınıza düşer inş

5
28
yanıtYanıtla
duyarlı vatandaş:

Dini alet etmekte üstlerine yok yazıklar olsun böyle müslüman lara Allah''ım ne cahil insanımız var sonumuz hayır olsun

5
23
yanıtYanıtla
cenk:

Kutlu dogum günü diye asla dinimizde bugüne kadar yasanmamis görülmemisdir bu bulus AKP ve Diyanet İşleri Başkanlığı nin milleti kandirma ve akp ye oy toplama metodudur.

24
2
yanıtYanıtla
HIYANET İŞLERİ BAŞKANINA:

ERDOĞAN IN KAÇAK SARAYININ ETRAFINDA DÖNENLER DE KABE ETRAFINDA DÖNMÜŞ SAYILIRMI ? . HACCI KABUL OLURMU ?

22
3
yanıtYanıtla
dr:

bunlar iyice sapıttı da hayırlısı bakalım ALLAH ıslah eylesin demekten başka çare yok. işleri güçleri dinimizi pis siyasetlerine alet etmek. adam gibi namazını kıl duanı et kutlu doğum haftasını kutla niye sapıklıklara yöneliyorsunuzki

3
20
yanıtYanıtla
O kadar:

Namaz kılmayı çoçuklara öğretirken nasıl kabul olmuyorsa Kabenin maketi de ibadet masksatlı konulmuş değildir Ama durumları olmayan insanların resimlerden gördükleri yerleri maket şeklinde insanlara sunmak insanlara bilgi olmasaı amacı ile hazırlanmıştır. tabiki eş değer değildir olamazsa. Kaldı ki 3 kelimelik din bilgisi olanların bu tür işlere yorum yapmaları yarım hoca insanı dinden çıkarır manasındadır. Kabenin maketinin bence asıl rahatsızlığı müslümanım diyenlerden değil yarım yamalak islam bilgisi olanların ve solcu takılanların rahatsızlığıdır. Anlıyorum sizi karşısında saygı ile durduğunuz her şeye tapınıyorsunuz fakat biz öyle değiliz biz aslına ibadet için gideriz maketini de sizleri rahatsız etsin bu ülke müslüman bir ülke sizin gibi salyangoz satıcılarına müsade etmeyiz diye İstanbulun göbeğine dikeriz.

4
18
yanıtYanıtla
dayimobilWeb@haberler.com:

15 yildir arabistandayim kutlu dogum kutsuz olum diye birsey duymus degilim. Bizimkilere bakiyorum dini yasamak degil, din ile kandirmak icin butun vakitlerini harciyorlar. Ne diyelim allah islah etmesin ahirette azablari bol olsun diye...

17
4
yanıtYanıtla
Tüm 146 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title