Haberler

Dengir Mir Mehmet Fırat: Müzakere Masası Tekrar Kurulacak

Güncelleme:

HDP'li vekil Dengir Mir Mehmet Fırat, "Bu çatışma döneminde ölenlere yazık. Müzakere masası tekrar kurulacak. Taraflar tekrar masaya oturacaklar." dedi.

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, "Müzakere masası tekrar kurulacak. Taraflar tekrar masaya oturacaklar" dedi. Kuzey Irak'taki Kürtler'in Barzani'nin etrafında kenetlenerek bağımsızlık ilan etmesi gerektiğini söyleyen Fırat, özyönetim ilanlarını ise "Kürt halkının sivil insanların yoğun olarak yaşadığı şehirlerde özyönetim ilan edilmesinin mantığını şahsen anlamıyorum bilmiyorum." sözleriyle eleştirdi.

ÖZELEŞTİRİ YAPTI

Kuzey Irak'taki Barzani Yönetiminin yarı resmi yayın organı Rudaw'a konuşan HDP Milletvekili Fırat "Bu çatışma döneminde ölen polis, jandarma, gerilla gençler ve sivil insanlardır onlara yazık. Müzakere masası tekrar kurulacak. Taraflar tekrar masaya oturacaklar" dedi.

Fırat "Gelinen süreçte hükümetin politikalarını eleştiriyorsunuz. Özeleştirel baktığınız zaman Kürt tarafının da yanlışları oldu mu" sorusunaysa "Olmaz mı? Şimdi özyönetim dediğiniz şey, ilanlarla olmaz. Bağımsız devlet ilan edilebilir. Ancak özyönetim merkezi hükümetle yetki paylaşımıdır bu da yasama meclisinde olur. Dolayısıyla Bu şekilde ifade edilmesi, Kürt halkının sivil insanların yoğun olarak yaşadığı şehirlerde özyönetim ilan edilmesinin mantığını şahsen anlamıyorum bilmiyorum" yanıtını verdi. Fırat, PKK'nın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye gelen boru hattına müdahale etmesini "Yanlış buluyorum. Binlerce yıldır esaret içinde yaşamış olan Kürt halkının artık kaderinin değişmesi gerekir.Nasıl ki Rojava'da kantonların birleştirilmesi ve denize ulaşılması öngörülyorsa, Güney Kürdistan'ın da petrolünün değerlendirilip oradaki Kürt halkının refah seviyesinin artırılmasına engel olmaktan çok destek olunmasından yanayım. Kendi aralarında konuşabilirlerdi. Medya üstünde konuşulması düşüncesinde değilim" sözleriyle değerlendirdi.

SÜNNİ, Şİİ, KÜRT DEVLETİ

Fırat, Suriye'nin geleceğine ilişkin "Belki de bir süre sonra Sünniler, Şiiler ve Kürtler'de devlet oluşturabilir. Korkulacak bir şey yok bunlar olacaktır ama bugün ama yarın olur belli değil" derken, "4 parçadaki Kürtler'in biraraya gelme ihtimalini mi söylüyorsunuz" sorusuna "Böyle olması gerekiyorsa olabilir tabi, Araplar'ın da biraraya gelmesi gerekiyor" dedi.

"BARZANİ'NİN ETRAFINDA BİR VÜCUT OLMALI"

Fırat, Kuzey Irak'ta devlet ilanına ilişkin ise şunları söyledi:

"Bana göre geç kalmış bir şey ama bunun yapılabilmesi için kendi aralarında tek vücut olması gerekiyor. Bunun dışında Güney Kürdistan'daki tüm siyasi partilerin bireysel ve partisel çıkarlarını bir kenara bırakarak, sayın Barzani'nin etrafında tek bir vücut olmaları lazım. Tabi demokratik bir Kürdistan olup, KYB, Goran ve diğer siyasi partilerin arasında olması lazım. Milli bir meselede partisel ve kişisel meselelerin konuşulmaması gerekiyor. Konuşan herkes bana göre 4 parçadaki Kürtler'in tamanına ihanet etmiş olur. İçerdeki itilahlar halolursa dünya buna hazır hale gelmiş durumda. Türkiye'nin karşı çıkıp çıkmaması önemli değil mühim olan BM'de mutabakatın sağlanmasıdır. Gördüğüm kadarıyla buna müsait bir ortam gözüküyor. Umud ederim ki Kürdistan kurulur."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Dengir Mir Mehmet Fırat Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500

Yorumlar (76)

reezan:

Resmen biz kürtlerle alay ediyor bu hdp milletvekilleri, hakılar biz olmasak bunları kim vekil yapardı ki, sanki hiçbirşey yapmamışlar bide utanmadan hala çözüm masası diyyor, devlet senin gibileri muhattap alıp çözüm süreci konuşursa vay biz kürtlerin haline, yeter bizim kanımızla beslenmeniz yeter, hele bir seçim olsun , sana çözüm sürecini gösteririz , sen hiç merak etme

13
24
yanıtYanıtla
İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM:

İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM İDAM

19
14
yanıtYanıtla
huzur:

idam isteyeni idam edeceksin ki huzur bulasın

yanıt0
yanıt2
akıl akıl akıl:

mhp cesaret edemedi kim yapacak KİM young KUZEY KORE Mİ

yanıt0
yanıt1
dansöz erdogan:

ERDOGAN DA BİR GÜN ÖYLE DIYOR, BİR GÜN BÖYLE DİYOR. NE DEDİGİNİ KENDİ DE BİLMİYOR. FAKAT O NE DERSE DESİN, KOYUNLARI SADECE MEEEEEEE DİYOR.

25
5
yanıtYanıtla
deliye uymayIn:

Delidir. Ne derse yeridir.

yanıt9
yanıt0
ZAZA:

Öyle bir şey olursa koyu akpli ben bir daha asla akpye oy atmam hdp terör örgütüdür

17
8
yanıtYanıtla
CAN:

Kesin artık şu hainlerin sesini. Derhal kaldırın dokunulmazlıklarını kaldırın.

11
13
yanıtYanıtla
SELOS:

Kürtlerin kanıyla beslenmeyi bırakın yeter artık..

13
8
yanıtYanıtla
TEK ÇÜZÜM-KESİN ÇÖZÜM:

Bunu da asın yılanın başı bu

17
4
yanıtYanıtla
Tüm 76 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title