Haberler

"Cumhuriyet Mitingi" Olaysız Sona Erdi

Tandoğan Meydanı'nda Gerçekleştirilen 'Cumhuriyet Mitingi'ne Katılanlar, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Mozolesine Çelenk Koymak Üzere Saat 13.00'ten İtibaren Anıtkabir'e Doğru Yürüyüşe Geçti.

Tandoğan Meydanı'nda gerçekleştirilen ''Cumhuriyet Mitingi''ne katılanlar, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk koymak üzere saat 13.00'ten itibaren Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçti.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ercan'ın konuşmasıyla başlayan miting, Büyük Önder Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nun kendi sesinden verilmesi ve 10. yıl marşının okunmasıyla sona erdi.

Miting süresince zaman zaman, ''Devrimlere sahip çık, yarın çok geç olacak'', ''Çankaya laiktir, laik kalacak'', ''Milli devrim, milli hükümet'' sloganları atıldı.

AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, mitingte yaptığı konuşmada, ''Atatürkçüler'in bugün bir kez daha tarih yazdığını'' söyledi.

Yaptığı konuşmada ''darbe'' iddialarına da değinen Alpaslan Işıklı, ''Asıl darbeci kendileridir. Anayasayı, hukuku tanımayacaklarını açıkça ilan ettiler. Oysa Anayasa, Cumhurbaşkanı bir avuç grubun temsilcisi olamaz diyor. Cumhurbaşkanı olacak kişi tüm vatandaşları kucaklamalı diyor'' diye konuştu.

ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter de televizyon haberlerinde, ''mitinge katılanların en az 1 milyon olduğunun söylendiğini'' bildirdi.

AÜ SBF öğretim üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler de ''şehitleri, gazileri, Türkiye'nin güvencesi Kemalist orduyu bağırlarına bastıklarını'' söyledi.

''Eğer Türkiye parçalanmak istiyorsa, Kemalist ordunun, üniversitenin, yargının konuşacağını'' kaydeden Güler, ''Bize, 'Darbeci' diyenler, biz darbeci değil, devrimciyiz'' dedi. Güler, ''Halkına karşı sevgisi olmayanların, gizli gündemi olanların Cumhurbaşkanı olamayacağını'' ifade etti.

Gazeteci Tuncay Özkan da Ankara'yı, Mustafa Kemal'in başkentini sahipsiz bırakmayacaklarını kaydederek, ''Gün bugündür, bundan sonra Ankara'yı sahipsiz bırakmak yoktur'' dedi.

Miting sırasında Edip Akbayram ile opera sanatçısı Tuncer Tercan ve Tolga Çandar'ın seslendirdiği türkülere, alanda bulunanlar da eşlik etti.

Sanatçı ve öğretim üyelerinin birlikte ''Yıkın Diktiğiniz Heykellerimi'' adlı şiiri okumaları üzerine alanda bulunanlar, ''Atatürk'e sahip çık, sıra sana gelecek'', ''Devrimlere sahip çık, yarın çok geç olacak'' sloganları attı.

Alana torunu Mehmet ve parti yöneticileri ile birlikte gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve BCP Genel Başkanı Mümtaz Soysal anons edilirken, alanda bulunanların ''Artık Birleşin'' diye bağırdıkları duyuldu. Mitinge, parti yöneticilerinin yanı sıra bazı milletvekilleri de katıldı.

Alanda ve kontrol noktalarındaki güvenlik görevlilerinin dışında, çevredeki binaların çatısında keskin nişancıların da bulunduğu görüldü.

Bazı katılımcılar, izdiham nedeniyle mitingte baygınlık geçirdi. Rahatsızlanan vatandaşlar güvenlik güçlerinin yardımıyla alanda bulunan bir otelin bahçesine getirilerek, buradan ambulanslarla hastanelere götürüldü.

Öte yandan Ankara dışından gelenlerin toplanma noktası olan Atatürk Kültür Merkezi alanında kurulan dev ekrana, miting alanındaki görüntüler yansıtıldı.

Miting nedeniyle sabah saat 07.00'den itibaren Tandoğan'a açılan ana caddeler trafiğe kapatılırken, Ankaray'ın Kızılay istasyonunda da yoğunluk yaşandı. Ankaray trenleri, alanın bulunduğu Tandoğan istasyonunda durmadığı için katılımcılar bir önceki ve sonraki istasyonlarda indiler.

Bu arada, miting süresince de Anıtkabir'e ziyaretçi akını sürdü. Yoğun katılım nedeniyle miting alanındaki katılımcılar ile Anıtkabir'de bulunanlar kesintisiz bir görünüm oluşturdu.

Yaklaşık 2 kilometrelik Türk bayrağı gün boyu Anıtkabir içinde, eller üzerinde taşınırken, kalabalık, Anıtkabir'in bütün alanını, Türk bayraklarıyla doldurdu.

''10. Yıl'', ''Dumlupınar'' ve ''Dağ Başını Duman Almış'' marşlarını okuyan vatandaşlar, bir kez de toplu halde İstiklal Marşı'nı söylediler.

Anıtkabir Komutanlığı, Türk bayrağı ve Atatürk posterleri dışındaki flama, pankart ve dövizlerle girişe izin vermedi.

Anıtkabir'de vatandaşlar, ''Türkiye laiktir, laik kalacak'', ''Her şey vatan için'', ''Genciz, güçlüyüz, Atatürkçüyüz'', ''Çankaya laiktir, laik kalacak'', ''Atatürk gençliği görev başında'', ''Türk gençliği vatanı sattırmayacak'', ''Atam buradayız, sen rahat uyu'' ve Başbakan'a yönelik sloganlar attılar.

Anıtkabir'i dolduran vatandaşlar Atatürk'ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunarak çiçek bıraktılar.

Anıtkabir'de izdihamın önüne geçebilmek için mitingin sona ermesiyle birlikte Anıtkabir'e giriş ve çıkışlar ayrı kapılardan gerçekleştirilmeye başlandı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

title