Haberler

Çorum: Islah Çalışması Tamamlanan Mera Törenle Açıldı

Çorum'da, Tarım İl Müdürlüğü tarafından Sarimbey Köyü'nde ıslah çalışması sona eren meranın açılış töreni gerçekleştirildi.

Çorum'da, Tarım İl Müdürlüğü tarafından Sarimbey Köyü'nde ıslah çalışması sona eren meranın açılış töreni gerçekleştirildi.

Törene Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, Tarım İl Müdürü Ali Lek, Ziraat Odası Başkanı Selahattin Biçer, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney, TEDAŞ İl Müdürü Hasan Caşkurlu, Sungurlu Belediye Başkanı Ahmet Karacif, Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık, Şeker Fabrikası Müdürü Hüseyin Atak, CHP İl Başkanı Gürsel Yıldırım, daire müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, Tarım İl Müdürlüğü personeli, Sarimbey Köyü Muhtarı Nihat Bakır ve çok sayıda Sarimbeyli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende daha sonra Sarimbey Köyü Muhtarı Nihat Bakır bir teşekkür konuşması yaptı. Ardından mera hakkında teknik bilgi veren Tarım İl Müdürü Ali Lek, meranın bin 425 dönüm alanda kurulu olduğunu ve 2 ayrı bölümden oluştuğunu söyledi. Çorum'da 2005 yılı sonu itibariyle 142 bin 146 büyükbaş hayvan bulunduğunu dile getiren Müdür Lek, buna karşılık olarak 1 milyon 451 bin 120 dekar çayır-mera mevcut olduğunu kaydetti. Mevcut çayır ve meraların ihtiyacın yüzde 7.6'sını karşıladığını, bu verilerin çayır-mera ıslahı konusunu kaliteli kaba yem yetiştiriciliğinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Lek, "Çorum'da çayır-mera ıslahı için 7 teknik ekip oluşturulduk. Teknik ekiplerimiz 297 bin 500 dekar alanda çalışma yapıyorlar" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Fatih Damatlar tarafından meranın açılışı gerçekleştirdi. Damatlar, meranın kimsenin özel mülkiyeti olmadığını, bunun dışında hareket edenler hakkında yasal işlem yapılacağını kaydetti.

Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı 7 ekip tarafından Sarimbey Köyü'nde ıslah çalışması sona eren ve açılışı yapılan merada her şey düşünülmüş. Meranın çevresine 7 bin adet akasya, bin adet iğde ve 200 adet çınar dikilerek hem toprak erozyonunun önlenmesi ve hem de doğanın güzelleştirilmesi için çalışmalar yapılmış. Mera kapısı, kaşınma direkleri ve 15 adet izleme kafesi oluşturulan merada ayrıca çiftçilerin katkılarıyla da hayvanları sulamak amacıyla çeşme yapılmış ve mera 2 parsele bölünerek otlatma planı hazırlanmış. Mera ıslah çalışmalarını yürüten Ziraat Mühendisi Mustafa Erverdi, meranın 750 dönümünün otlatmaya açık olduğunu ve diğer yarısının ise 15 Temmuz'da otlatmaya açılacağını bildirdi.

Açılışın ardından mera gezildi ve son olarak Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilen öğle yemeğinin ardından tören sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title