Haberler

Çöpten Çıkan Tarihi Eserleri Müzeye Teslim Etti - Ankara

Ankaralı iş adamı ve koleksiyoner Muhammet Yüksel, kağıt toplayıcısının çöp ayıklarken bulduğu 6 parça tarihi eseri satın alıp Anadolu Medeniyetler Müzesi yetkililerine teslim etti.

ÖZCAN YILDIRIM - Ankaralı iş adamı ve koleksiyoner Muhammet Yüksel, kağıt toplayıcısının çöp ayıklarken bulduğu 6 parça tarihi eseri satın alıp Anadolu Medeniyetler Müzesi yetkililerine teslim etti. Daha önce de Selçuklu Çeşmesi ve Roma dönemine ait bir amforayı yetkililere teslim eden Yüksel'e, müze yetkilileri tarafından teşekkür belgesi verildi.

Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır koleksiyonerlik yaptığını belirterek, ilgi alanının Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları başta olmak üzere plak ve gramofonlar olduğunu bildirdi.

Koleksiyonerliği dolayısıyla antikacılar, hurdacılar ve kağıt toplayıcıları zaman zaman ziyaret ettiğine işaret eden Yüksel, "Son ziyaretimde bir kağıt toplayıcısının elindeki tarihi objeler dikkatimi çekti. Nereden bulduğunu sordum, çöp ayıklarken çöpün içinde bulduğunu söyledi. Bunun üzerine 6 parçadan oluşan eserleri incelemeye başladım. Aralarında küçük mermer bir büst ile bakır bir kabın özellikle değerli olacağı kanaatine vardım. Daha sonra da müzeye teslim etmek için kağıt toplayıcısından eserleri satın aldım." dedi.

Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen eserleri Anadolu Medeniyetler Müzesi yetkililerine teslim ettiğini belirten Yüksel, Müze yetkililerinin hassasiyetinden ötürü kendisine teşekkür ettiğini aktardı.

"Umarım bu birilerine örnek olur"

Kızının Londra'da okuduğu dönemde British Museum'u ziyaret ettiğini ve orada Anadolu topraklarından çıkan eserlerin sergilendiğini gördüğünü anlatan Yüksel, şöyle devam etti:

"Bizim müzelerimizde olması gereken eserleri orada görünce çok üzüldüm. Bu eserlerin hepsi çeşitli dönemlerde yurt dışına kaçırılan eserler. Gelecek kuşaklara tarihi eserleri kazandırmamız gerekiyor. Bunun için ben imkanım ölçüsünde ve elimden geldiğince böyle bir şeyle karşılaştığımda alıyorum ve müzeye teslim ediyorum. Bu kapsamda daha önce de Selçuklu Çeşmesi ve Roma dönemine ait bir amforayı yetkililere teslim ettim. Bu davranışıma karşılık müze tarafından şahsıma teşekkür belgesi verildi. Amacım bu ülkenin tarihi eserlerinin yurt dışına kaçırılmaması konusunda bir farkındalık oluşturmak. Umarım bu, birilerine örnek olur. Bu davranışın gelecek nesillere karşı sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum."

Koleksiyoner Yüksel, tarihi eserleri satın alıp müzeye teslim etmesine çevresindekilerin genellikle şaşırdığını ve olumsuz tepki gösterdiğini aktararak, buna karşın az sayıda da olsa aldığı olumlu tepkilerin kendisini mutlu ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Muhammet Yüksel Selçuklu Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title