Haberler

Çomü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sılan Açıklaması

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Coşkun Sılan, ilaçların istenen etkiyi göstermesi için mutlaka dozunda kullanılması gerektiğini söyledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Sılan, ilaçların istenen etkiyi göstermesi için mutlaka dozunda kullanılması gerektiğini söyledi.

Üniversite radyosu Kampüs FM'de Dr. Sibel Cevizci'nin sunduğu "Sağlık Saati" programına konuk olan Doç. Dr. Sılan, her kişinin kullanacağı ilaç dozunun farklı olabileceğini bildirdi.

Bir kişinin sağlık ve enzim yapısı ile organlarının hangi hızda çalıştığının, kişinin ilaç kullanma ve sıklığını belirleyen faktörler olduğuna işaret eden Sılan, ilaçların istenen etkiyi göstermesi için mutlaka dozunda kullanılması gerektiğini kaydetti.

Sılan, ilacın, verilen dozda hastada etkisini göstermesiyle amaca ulaşılabildiğini ifade ederek, belirlenen doz aşımlarında ise zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Antibiyotiklerin yanlış kullanımına da dikkati çeken Sılan, şöyle konuştu:

"Bir toplumda, geçmişte bir hastalığı 250 miligramlık antibiyotikle tedavi edebilirken, günümüzde ilaçların hatalı kullanılması nedeniyle aynı hastalığa 500 miligramlık dozdaki antibiyotik çare olabiliyor. Sonra 750 miligrama çıkıyor daha sonra ise 1 gramlık antibiyotikle bile hastalık zor tedavi edebilir hale geliyor. İşte biz bu durumu antibiyotiklere direnç gelişimi olarak tanımlıyoruz. Bugün bir hastalık, Almanya toplumunda 250 miligramlık penisilinlerle tedavi edilebilirken, biz toplumumuzda aynı hastalıkları tedavi edebilmek için 1 gramlık penisilinleri kullanıyoruz."

Muhabir: Mehmet Bayer

Yayıncı: Harun Kaymaz - ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sibel Cevizci Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title