Haberler

"Çok Yaşasın Türk Sineması" Sergisi Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlığın Türk Sinemasına Son 6 Yılda Yaptığı Katkının 98 Milyon TL Olduğunu Belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlığın Türk sinemasına son 6 yılda yaptığı katkının 98 milyon TL olduğunu belirterek, "Desteklediğimiz 29 filmimiz ulusal ve uluslararası yüzlerce ödül aldı" dedi.

Günay, bu yıl eğitimde 125. yılını kutlayan Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları'nın düzenlediği etkinlikler kapsamındaki "Çok Yaşasın Türk Sineması" sergisinin açılışını yaptı.

Vakfın Nişantaşı kampüsündeki sergi açılışında konuşan Günay, Berlin'deki turizm fuarından döndüğünü belirterek, bu yıl turizmin geçen yıldan da daha iyi bir noktaya taşınacağının görüldüğünü söyledi.

Günay, Türklerin Almanya'ya göçünün 50. yılı dolayısıyla Türkiye'de, özellikle de Almanya'da kültürel etkinlikler yapacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"İstanbul'a döner dönmez üç ayrı kültürel etkinliğe katılacağım. İlk olarak

'Çok Yaşasın Türk Sineması' sergisine katıldım. Çok ilginç bir sergi olduğunu düşünüyorum. Daha koridorda yürürken birçok tanıdık simayla karşılaştım. Türk sineması her geçen yıl daha iyi bir noktaya taşınıyor. Film izleyici sayımız, koltuk sayımız giderek artıyor. Bakanlığın Türk sinemasına yaptığı katkı son 6 yılda 98 milyon TL'dir. Ciddi bir artış var. Daha fazlasını yapmak istiyoruz. Bunun karşılığı olarak da dünyadan büyük dönüşler alıyoruz. Desteklediğimiz 29 filmimiz ulusal ve uluslararası yüzlerce ödül aldı. 40 yıldan sonra 'Altın Ayı' ülkemize yeniden geldi. Cannes'da daha yeni 'En İyi Yönetmen' ödülü geldi. Yeni teşvik çalışmalarıyla uluslararası ortak yapımlar gündeme gelecek. Ülke tanıtımında sinemada yapılacakların çok önemli olduğunu düşünüyorum."

-TÜRK SİNEMASININ 97 YILLIK TARİHİ-

Sergi, Lale Film Stüdyoları sahibi Necip Sarıcı'nın Lale Film arşiviyle kendi özel koleksiyonundaki binlerce afiş, fotoğraf, özgün obje ve belgeler arasından seçilmiş birçoğu ilk kez gün ışığına çıkan görseller ile sinemayla ilgili gereçlerden oluşuyor.

Türk sinemasına emeği geçmiş artık hayatta olmayan yönetmenler, görüntü yönetmenleri, senaristler ve oyuncularla hala yaşayan Yeşilçam starlarını buluşturan sergi, ilk Türk filmi olarak kabul edilen "Ayastefanos Abidesi'nin Yıkılışı"ndan başlayarak, 97 yıllık sinema tarihini anlatıyor.

Nazım Hikmet'in İpek Film Stüdyolarında senarist ve dublaj yönetmeni olarak çalıştığı 1930'lu yıllara ait fotoğraf, obje, film afişleri, senaryo örneklerinin de yer aldığı sergide, Halit Refiğ'den Ertem Eğilmez'e, Sezer Sezin'den Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit'e, Turan Seyfioğlu'ndan Ayhan Işık, Cüneyt Arkın ve Kadir İnanır'a kadar birçok Yeşilçam starının şimdiye kadar görülmemiş set ve kamera arkası fotoğrafları ile özgün belgeler yer alıyor.

İzzet Günay ve Göksel Arsoy gibi sinema oyuncularının da aralarında bulunduğu çok sayıda davetlinin katıldığı sergi, Mart sonuna kadar Işık Lisesi Nişantaşı Kampüsünde hafta içi mesai saatlerinde gezilebilecek.

-"20. YÜZYILIN 20 MODERN SANATÇISI" SERGİSİ-

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, daha sonra Türk modern sanatının 20 ustasının 433 eserini buluşturan "20. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 1940-2000" başlıklı serginin açılışına katıldı.

Santralistanbul'daki sergiyi ziyaretinin ardından açıklama yapan Günay, sergiye olan talep karşısında çok mutlu olduğunu, 10 yıllık bir çalışmanın sonucunda inanılmaz bir koleksiyon oluşturulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kıskandım ve el koydum! Şimdi birlikte bir proje yapacağız. İstanbul'da bizim mekanlarımızdan birinde bir çağdaş sanatlar müzesine ihtiyaç olduğunu çok zamandır düşünüyordum, bir öneri yaptım. Önümüzdeki günlerde belki somut verilerini görürüz. Bu sergiyi, yeni katılımlarla sürekli bir halde İstanbul'a ve dünyaya sunma fırsatı bulacağız."

İş adamı Öner Kocabeyoğlu'nun özel koleksiyonundan seçilen 433 eserin yer aldığı sergi, modern sanatın 60 yıllık bir dönemine ışık tutuyor. Danışmanlığını Ferit Edgü'nün yaptığı serginin üçüncü katında, 'İki Kuşak Figüratifler' konseptiyle Fikret Mualla, Abidin Dino, Avni Arbaş, Mehmet Güleryüz, Komet, Alaettin Aksoy, Ergin İnan, Yüksel Arslan ve Ömer Uluç'un 136 eseri sergileniyor.

Serginin ikinci katında Fahrelnissa Zeid, Nejad Devrim, Albert Bitran, Hakkı Anlı, Selim Turan ve Mübin Orhon'un 186 yapıtı, "Paris Okulu Soyut Türk Ressamları" başlığı altında izlenime sunuluyor.

Ana Galeri'nin ilk katında ise "Geometri, Işık, Müzik ve Duvarlar" başlığıyla Ferruh Başağa, Adnan Çoker ve Burhan Doğançay'ın toplam 99 yapıtı yer alıyor.

Heykeltıraş İlhan Koman'ın 3, Koray Ariş'in ise 9 eserinin bulunduğu sergi, 19 Hazirana kadar Santralistanbul Ana Galeride ziyaret edilebilecek.

-CEM YILMAZ YÖNETİMİNDEKİ BİFO KONSERİ-

Günay, sergi açılışlarının ardından, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen ve Cem Yılmaz'ın ikinci kez konuk şef olarak yer aldığı Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) "Özel Konseri"ni izledi.

Cem Yılmaz'ın, geçen yılki başarılı performansının gördüğü büyük ilgi üzerine BİFO'yu yeniden yönettiği özel konser basına kapalı gerçekleştirildi.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title