Haberler

CHP'li Özyürek: "Son Sözü Anayasa Mahkemesi Söyledi"

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Türban Düzenlemesiyle İlgili Olarak Anayasa Mahkemesi'nin Son Kararı Verdiğini ve Herkesin Bu Karara Saygılı Olması Gerektiğini Söyledi.

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, türban düzenlemesiyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nin son kararı verdiğini ve herkesin bu karara saygılı olması gerektiğini söyledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, "kararın muhatabı Meclis'tir" şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Özyürek, "Bu konuda TBMM'nin söyleyeceği söz yoktur. Bu konuda son söz söylendi. Buradan hareketle, yargıya saygısızlık etmek, yargıçları suçlamak ve Anayasa Mahkemesi önünde gösteriler yapmak doğru değil" diye konuştu.

Özyürek, AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat'ın Anayasa Mahkemesi'nin türban kararına ilişkin açıklamalarını ANKA'ya değerlendirdi. Fırat'ın klasik bir görüşü yinelediğini söyleyen Özyürek, Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığına ilişkin iddialara karşı çıktı. Söz konusu düzenlemeyle TBMM'nin yetkisini aştığını ifade eden Özyürek, türban değişikliğinin laiklik ilkesinin içini boşaltan düzenleme olduğunu söyledi.

-MECLİS'İN YETKİSİNİ AŞTIĞI TESPİT EDİLDİ-

Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki kararlarında türbanın serbest bırakılmasını laiklik ihlali olarak ortaya koyduğuna dikkat çeken Özyürek, TBMM'nin yetkisini aşarak, değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek maddelerinin içini boşaltmaya yönelik bir düzenleme yaptığını bildirdi. Anayasa Mahkemesi'nin TBMM'nin yetki aşımını tespit ettiğini vurgulayan Özyürek, "Yüce Mahkeme, yetki aşımı yoluyla gerçekleştiren bu Anayasa değişikliğini iptal etmiştir. Meclis'te herkes sözünü söylemiştir. Son karar Anayasa Mahkemesi'ne aittir. Bu kararı elbette Meclis vermiştir. Meclis yasa ve anayasa değişikliği yapar ama bunu denetleme görevi Anayasa Mahkemesi'dir. Son sözü o söyler. Hepimize düşen bu karara saygı göstermektir" dedi.

-SON SÖZ SÖYLENDİ-

Özyürek, AKP'li Fırat'ın, "kararın muhatabı Meclis'tir" sözlerine de tepki gösterdi. Bu konuda TBMM'nin söyleyeceği bir söz olmadığını vurgulayan Özyürek, şunları söyledi:

"Bu konuda TBMM'nin söyleyeceği söz yoktur. Bu konuda son söz söylendi. Buradan hareketle, yargıya saygısızlık etmek, yargıçları suçlamak ve Anayasa Mahkemesi önünde gösteriler yapmak doğru değil. Hukuk devleti gereklerine uygun davranmak lazım. AKP'yi hukuka saygılı olmaya, Anayasa Mahkemesi kararına saygılı olmaya ve hukukun üstünlüğü ilkesi etrafında birleşmeye çağırıyorum."

-ANAYASA MAHKEMESİ GÖREVİNİ YAPTI-

Anayasa Mahkemesi'nin görevini yaptığını ifade eden CHP'li Özyürek, AKP'ye açılan kapatma davasının ardından Başbakan Erdoğan'ın kendisini güneydoğudaki kadın ve gençlik kongrelerine attığını ve orada Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere hukuk çevrelerini ağır bir dille eleştirdiğini hatırlattı. Erdoğan'ın, Anayasayı parti kapatmaları zorlaştıracak şekilde değiştireceklerine yönelik açıklamalar yaptığını ancak daha sonra bu kararlarından vazgeçtiğini belirten Özyürek, "Sükunetle gelişmeleri izlemekte fayda var. Öfkeyle kalkan zararla oturur. "Anayasa ihlal edildi' söylemi doğru bir söylem değildir. Bu söylemi bir kenara bırakıp Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygılı olmalı herkes" diye konuştu. (ANKA)

(EKİP)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title