Haberler

Çanakkale Şehitleri Pakistan'da Anıldı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümü nedeniyle Pakistan'da anma etkinliği düzenlendi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümü nedeniyle Pakistan'da anma etkinliği düzenlendi.

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Ulusal Modern Diller Üniversitesi tarafından Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenen etkinliğe çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.

Etkinlikte konuşan Büyükelçi Mustafa Yurdakul, Çanakkale Savaşı'nda binlerce gencin şehit olduğunu belirterek, "Savaşlarda kazanılan zaferler ülkenin siyasi ortamını şekillendirdiği kadar milli kimliği de şekillendirir. Bu zaferler ülkelerin geleceği ve başarısı için önemli dönüm noktalarıdır. Çanakkale zaferinin hak ettiği değeri görmesi için çalışmak bizim asli görevimizdir." diye konuştu.

Yurdakul, Türk halkının Birinci Dünya Savaşı'nda kendisine yardım eden Müslüman ülkeleri hiçbir zaman unutmadığını söyledi.

Geçen 12 Mart'ın İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümü olduğunu dile getiren Yurdakul, "Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı kahraman askerlerimize ithaf etmişti. Kendisinin Çanakkale Şehitlerine şiirini okuyanlar da onun bu eseri yazarken cephede savaştığını hissedecektir. Akif, sözlere adeta ruh katmıştır. Türklerin ve Müslümanların sesi olmuş bu şaire sahip olduğumuz için gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Yurdakul, Akif ile Pakistan'ın milli şairi Muhammed Allame İkbal'in dostluğuna da değinerek, şunları kaydetti:

"Akif kendisini dinine ve milletine adamış bir yazardı. Bu özelliğiyle Muhammed İkbal'e benzer. İki şairin birbiri arasındaki yazışmaları da halklarımızı arasında önemli bir bağ kurmaktadır. Akif, İkbal'e Safahat'in bir kopyasını göndermişti. İkbal de buna karşılık Akif'e 'Doğudan Esintiler' kitabını gönderdi. Bazı kaynaklar Akif'in İkbal ile benzerliğini fark ettiğini ve onu Pakistan'ın Rumi'si olarak adlandırdığını söylemektedir."

Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü sebebiyle düzenlenen etkinliğe Büyükelçi Yurdakul'un yanı sıra YEE Lahor Türk Kültür Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil Toker de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Yurdakul Çanakkale Zaferi Akif İkbal Pakistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı? RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
title