Haberler

Bin 600 Yıllık Bazilikanın Restorasyonu Başladı

Bursa'nın Büyükorhan İlçesine Bağlı Derecik Köyünde Bir Çiftçi Tarafından Bulunan Bin 600 Yıl Öncesine Ait Mozaiklerin Restorasyon Çalışmaları, İsviçre'nin Lozan Üniversitesi'nden Gelen Heyet Tarafından Başlatıldı. Uludağ Üniversitesi ve Lozan Üniversitesi ile Ortaklaşa Gerçekleştirilen Kazı Çalışması Neticesinde Roma Dönemine Ait Bazilika Ortaya Çıktı.

Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Derecik köyünde bir çiftçi tarafından bulunan bin 600 yıl öncesine ait mozaiklerin restorasyon çalışmaları, İsviçre'nin Lozan Üniversitesi'nden gelen heyet tarafından başlatıldı. Uludağ Üniversitesi ve Lozan Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen kazı çalışması neticesinde Roma dönemine ait bazilika ortaya çıktı.

Kazı çalışmalarının yapıldığı alan, önce Lozan Üniversitesi'nden gelen heyet tarafından koruma altına alındı. Uludağ Üniversitesi ve Lozan Üniversitesi ile ortaklaşa yapılan kazı çalışmaları sonucunda Roma dönemine ait bazilika ortaya çıktı. 2001 yılında Bursa Müze Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar üzerine çalışma başlattıklarını belirten Bursa Müze Müdürü Enver Sağır, "Yaptığımız kazı çalışmaları neticesinde kilise tarzında bir bazilika ile karşılaştık. Tapınağın bir alt tabakasında ise M.S. 2. yüzyıla ait

tapınak kalıntıları ve Zeus ile ilgili yazıtlara rastladık. Gerek mimarisiyle gerek mozaiğiyle bulunan kalıntıların Bizans dönemine ait olduğu anlaşılmıştır" dedi.

Derecik köyünde daha önceden tarihi yapıların olduğuna dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Burada kazı yapma çalışmalarına 2006 yılında yaptığımız uluslararası bir toplantı sebebiyle başladık. Bu projeyi toplantıda dile getirdik ve amacımıza ulaştık. Bugüne kadar bu köyde böyle bir bazalikanın yer aldığını tahmin ediyorduk ve tahminlerimizde yanılmadık. Ortaya çıkarılan buluntulara göre bazilikanın Roma çağına ait olduğu tahmin ediliyor. Bir alt tabakada

bulunan kalıntılara göre de burada bir Zeus tapınağının olduğu anlaşılıyor. Bulunan bazilikanın hangi tarihe ait olduğu konusunda kesin bir bilginin verilmesi şu an için doğru değil. Eğer alt tabakada bulunan kalıntıların Zeus dönemine ait olduğu kesin olarak anlaşılırsa kalıntıların daha eski bir tarihe ait olduğu söylenebilir. Çok güzel bir alanda ve ses getirebilecek bir yerde kazı yapmanın sevincini yaşıyoruz" diye konuştu.

İsviçre Lozan Üniversitesi'nden gelen heyetin başkanı arkeolog Clavde Alain Paratte, projede çalışmaktan büyük memnuniyetlik duyduğunu, özellikle çıkarılan mozaiklerin mükemmel bir dekorasyona sahip olduğunu söyledi. Kazı çalışmalarının genişleyerek devam edeceğini ve tapınağın bulunduğu yerde geniş bir yerleşim alanının bulunduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Paratte, projenin amacının mozaiklerin restore edilmesi ve bölgenin ziyaret edilebilir hale getirilmesi olduğunu söyledi.

(ET-İHS-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title