Haberler

Batı Trakya Din Adamlarını Hristiyan Heyet Atadı

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Dündar, Atamaların Azınlığın Dışında Bir Heyet Tarafından Yapılmasının Lozan Antlaşması'na Aykırı Olduğunu Belirtti.

Batı Trakya'da 240 imamın istihdam edilmesini öngören yasanın Yunanistan Parlamentosu'nda kabul edilmesiyle ilgili konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili Mustafa Dündar, atamaların azınlığın dışında bir heyet tarafından yapılmasının Lozan Antlaşması'na aykırı olduğunu belirterek, "Yunanistan'da yönetimin kiliselere herhangi bir şekilde atama yetkisinin olmamasına rağmen, Müslümanlar için din adamının Hristiyan bir heyet tarafından atanması, olayın ne kadar garip bir uygulama olduğunu da ortaya koymaktadır. Bu tür uygulamalar var olan azınlık sorunlarını çözümüne herhangi bir katkı sağlamaz" diye konuştu.

Türkiye Yunanistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı da olan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Dündar, Bursa Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti. Dündar, dernek başkanlığa seçilen Avukat Hasan Çavuşoğlu ile Yönetim Kurulu üyelerini kutlayarak başarılar diledi.

Batı Trakya'da özellikle son zamanlarda yaşanan gelişmeleri Dündar'a ileten dernek başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, Yunanistan Parlamentosu'nda kabul edilen 'İmam Yasası' hakkında görüşlerini aktardı. Dernek Başkanı Av. Hasan Çavuşoğlu Bursa'da yıllar önce işyeri açarak vergi levhasını asmış Batı Trakyalılar'a, çalışma izinleri olmadığı gerekçesiyle ceza kesildiğini, bunun sıkıntılara sebep olduğunu belirterek, bu sorunun giderilmesini talep etti.

Batı Trakya'daki en ufak bir gelişmenin hem azınlık hem de Türkiye tarafından dikkatle izlendiğini belirten Dündar, siyasi ve diplomatik girişimlerin ilgili mercilerce yapıldığını ve yapılmaya da devam edileceğini ifade etti. Batı Trakya azınlığının iki toplum arasında bir köprü olduğuna işaret eden Dündar, "Eğer bu köprünün sağlam olmasını istiyorsak Batı Trakya azınlığını da sağlam kılmalıyız. Bunun için sivil toplum örgütleri olarak Batı Trakya Müslüman Türk azınlığına yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Özellikle kültürel içerikli projelerin hayata geçirilmesine önem vermeliyiz" dedi.

5 yıl öncesi ile mukayese edildiğinde Türkiye'de yaşayan Batı Trakyalılar'ın idari sorunlarının neredeyse tamamen ortadan kalktığını vurgulayan Dündar, "Bugün ikamet tezkeresi diye bir sorun konuşulmamaktadır, ilgili pasaport süresince ikamet tezkeresi alabilmektedir. Aynı şekilde vatandaşlığa kabulle ilgili de sorun kalmamıştır. Bugün itibariyle vatandaşlık işlemleri devam eden 75 Batı Trakyalı kalmıştır" diye konuştu.

Batı Trakya'ya son 4 yıldır birçok ziyaretler yapıldığını da hatırlatan Dündar şunları söyledi:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilk defa T.C. Başbakanı olarak Batı Trakya'yı ziyaret etmiştir. TBMM komisyonlarının ziyaretleri olmuştur. TBMM'de hiçbir dönemde olmadığı kadar Batı Trakya meselesi gündeme gelmiştir. Batı Trakya gündemli olarak TBMM toplanmış ve Batı Trakya hakkında genel görüşme yapılmıştır. TBMM'de yapılan bu görüşmelerden sonra Yunanistan Dışişleri'nin açıklaması ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin Batı Trakya ziyareti olmuştur."

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin Batı Trakya ziyareti sırasında azınlığı ilgilendiren konular üzerinde yeni açılımlar yapılacağı açıklamalarının heyecanla karşılandığını vurgulayan Dündar, "Yapılan açıklamalardan sonra çıkarılan yasa kapsamında din adamlarının atanmasının azınlığın tamamen dışında bir heyet tarafından yapılması, Lozan Antlaşması'na aykırı bir uygulamadır. Bu aynı zamanda; Yunanistan'da yönetimin kiliselere herhangi bir şekilde atama yetkisinin olmamasına rağmen, Müslümanlar için din adamının Hristiyan bir heyet tarafından atanması olayın ne kadar garip bir uygulama olduğunu da ortaya koymaktadır. Bu tür uygulamalar var olan azınlık sorunlarını çözümüne herhangi bir katkı sağlamaz" diye konuştu.

(İHS-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title