Haberler

Balıkesir: Banvit, Kırmızı Etle Büyüyecek

Türkiye'de beyaz et sektöründe faaliyet gösteren en büyük firmalardan biri olan Banvit, yeni girdiği kırmızı et sektörüyle büyümeyi planlıyor.

Türkiye'de beyaz et sektöründe faaliyet gösteren en büyük firmalardan biri olan Banvit, yeni girdiği kırmızı et sektörüyle büyümeyi planlıyor.

Banvit, Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ne kırmızı et üretimi için üç ayrı tesis kurdu. Bandırma'ya bağlı Akçapınar ve Ömerköy'de iki buzağı çiftliği kuran Banvit, Külefli Köyü'nde de bin dönümlük arazi üzerine tamamlandığında 48 bin adet büyükbaş hayvanın bulunacağı bir çiftlik daha kuruyor. Banvit'in kırmızı et alanında yaptığı yatırımları düzenlediği basın toplantısı ve tesis gezisiyle basın mensuplarına tanıtan Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, gıda sektörü için de 40 yıldır faaliyet gösteren şirketlerinin, ilk olarak 2005 yılında başlattığı kırmızı et yatırımı ile büyümeyi hedeflediğini söyledi. Kırmızı et alanında yaptıkları ve yapacakları yatırım miktarının toplam 105 milyon YTL olduğunu belirten Görener, yapılan yatırımların bölge hayvancılığına da büyük katkıları olacağını kaydetti.

Genel Müdür Görener, Banvit'in önümüzdeki 5 yıl içinde toplam cirosunun yüzde 20'sini kırmızı etten karşılamayı hedeflediğini belirterek, "Son 2 yıldır sucuk, sosis, salam, döner ve hamburger ürünlerinin üretimi için güvenilir tedarikçilerden haftada yaklaşık 100 adet dana alımı ve işlenmesiyle kırmızı et yatırımının ilk ayağı başlatıldı. Parça et ve kıyma üretimine ise 2006 yılı başında geçtik. Haftada 250-300 büyükbaş girişine ulaşınca, bizim tüketimimizden daha fazla üretebileceğiz. Bu da yaklaşık bir senelik bir zamanı alır. Şu anda ürettiğimiz kırmızı et miktarı kendi ürünlerimizdeki ihtiyacı karşılıyor. Kırmızı et üretiminde standart rakamları yakalayarak, piliçteki gibi devamlı çalışan, üretilen ve satışı yapılan büyükbaş hayvan çiftliği kurmak istiyoruz. İlk aşamada büyükbaş hayvan kesimhanesi kurmayacağız. Ancak bu üretim miktarımız belli bir aşamaya geldikten sonra kendi kesimhanemizi kuracağız. Serbest yetiştiricilik yapan çiftçilerden 15 günlükken alınan buzağılar, Akçapınar ve Ömerköy mevkiinde bulunan iki buzağı çiftliğinde 3 aylarını doldurana kadar otomatik besleme makinaları ile besleniyorlar. Daha sonra Külefli köyündeki çiftliğe aktarılan buzağılar, Banvit Büyükbaş Yem Tesisleri'nde üretilen, başlangıç, büyüme ve bitirme yemleri ile özel olarak besleniyorlar. Şu anda Banvit çiftliklerine haftada 100 buzağı giriş yaparken, önümüzdeki aydan itibaren bu rakam haftada 200 adede yükseltilmesi hedefleniyor. Bandırma'ya bağlı Külefli Köyü'nde bin dönüm arazi üzerine kurulmakta olan çiftlikte ise yatırım tamamlandığında 48000 adet büyükbaş hayvan bulunacak" şeklinde konuştu.

Banvit olarak büyük marketlere çiğ kırmızı et ve et ürünleri vereceklerini ifade eden Görener, "Kırmızı et üretimini bizden büyük marketler istedi. Onların teklifi ve talepleriyle bu konuda yatırımlarımızı arttırma kararı aldık. Halen BİM marketlerinde çiğ kuşbaşı et satışımız başladı. Kısa zamanda diğer büyük marketlere de girerek çiğ et ve et ürünleri satışı yapacağız" dedi.

"TÜRKİYE'NİN YURTDIŞINDAN VERİMLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN ALMASI GEREK"

Türkiye'ye süt verimi yüksek büyükbaş hayvanları girmesi gerektiğinin de altını çizen Görener, şunları söyledi:

"Tarım Bakanlığı'nın daha açık görüşlü olmasını isterim. Herhangi bir ülkede hayvanlarda bir hastalık çıkıyor, o ülkeden hayvan alışı hemen durduruluyor. Aslında bu hastalık bütün hayvanlarda görülmüyor. Türkiye'ye iyi süt veren büyükbaş hayvanları girmesi lazım. Avrupa süt üretimi konusunda çok ileri, hayvanlar çok verimli. Bundan yararlanmalıyız. Bir ülkede bir hastalık çıkmışsa sen alacağın hayvanları inceler, bakarsın. Sağlamsa alırsın. Hollanda'da bir hastalık çıktı diye hiçbir hayvan almıyoruz. Türkiye'deki kırmızı et ihtiyacının yüzde 95'i, süt ırkının kesime gelmiş danalarından karşılanıyor. Bu rakam Avrupa'da yüzde 70, ABD'de ise yüzde 60'larda. Kırmızı et üretiminin et ırkı hayvanlardan yapılabileceği bir sistemi ilerleyen yıllarda kurabilmek için çalışıyoruz".

Banvit'in çiftliklerinde halen haftada 100 buzağı girişi yapıldığı belirtilirken, üretimin artması için bu rakamın gelecek aydan itibaren haftada 200 adete çıkartılacağı da kaydedildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title