Haberler

Balfour Deklarasyonu'nun 100. Yılı

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Elazığ Şubesi Başkanı Recep Koca, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan Balfour Deklarasyonu'nu 100. yılı dolayısıyla kınadı.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Elazığ Şubesi Başkanı Recep Koca, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan Balfour Deklarasyonu'nu 100. yılı dolayısıyla kınadı.

Dernek binasında açıklamalarda bulunan Koca, Balfour Deklarasyonu ve akabinde İngiltere'nin Filistin topraklarındaki işgalinin, siyonist İsrail devletinin kurulmasına temel teşkil ettiğini belirtti.

İşgal altındaki Filistin topraklarının İngiliz manda yönetiminin teşvikiyle Yahudi yerleşimlerine açıldığını ve 1922 yılında Filistin'deki Yahudi nu¨fusunun 83 binden 467 bine c¸ıktığını ifade eden Koca, şunları söyledi:

"Filistin halkı, kendi topraklarına siyonist Yahudilerin yerleştirilmesini kabul etmedi. 1920, 1921 ve 1929 yıllarında u¨c¸ bu¨yu¨k direniş gösterdi. İngiltere bu direnişleri kanlı bir şekilde bastırdı. 2. Dünya Savaşının bitiminde İngiltere 15 Mayıs 1948'de Filistin topraklarından çekilirken, bir gün önce 14 Mayıs 1948'de Siyonist Yahudiler, İngiltere'nin yardımıyla işgal ettikleri Filistin topraklarında İsrail adında bir devlet kurduklarını ilan etmişlerdir."

Koca, bu deklarasyonun İngiltere'nin utanç vesikası olduğunu ve bundan ötürü Filistin halkından özür dilemesi gerektiğini dile getirdi.

İngiltere'nin dolayısıyla İsrail'in Filistin topraklarında yıllardır akıttığı kana ortak olduğunu aktaran Koca, şöyle devam etti:

"İsrail'in döktüğü kana ortak olan ve Filistinlileri kendi topraklarında adeta sığınmacı pozisyonuna düşüren ve birçok Filistinlinin o toprakları terk etmesinde baş rolü oynayan İngiltere, bu sorumluluğun manevi bedelini ödeyemeyecektir. Ancak mutlaka bunun maddi bedelini ödemelidir. Filistin halkına yıkımın bedelini tazminat olarak vermelidir.

Diğer taraftan işgalci İsrail'i tanımanın bölgede çatışma ve kaosu durdurmadığı, kan ve göz yaşını dindirmediği aşikardır. İngiltere 100 yıl önce yaptığı bu büyük yanlıştan dönmek istiyorsa Filistin halkının haklı mücadelesine destek vermeli, Filistin devletini tanımalı, İsrail'in işgal ettiği tüm topraklardan çekilmesini beyan etmelidir."

Kaynak: AA / Güncel

Recep Koca Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title