Haberler

Bakan Babacan: "Irak'ın İstikrarı Türkiye'nin ve Tüm Bölgenin Çıkarınadır"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'ın Terör Örgütü PKK'nın Varlığını Sona Erdirmeye Yönelik Somut Adımlar Atması Gerektiğini Belirterek, "Irak'ın İstikrarı Türkiye'nin ve Tüm Bölgenin Çıkarınadır" Dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'ın terör örgütü PKK'nın varlığını sona erdirmeye yönelik somut adımlar atması gerektiğini belirterek, "Irak'ın istikrarı Türkiye'nin ve tüm bölgenin çıkarınadır" dedi.

İsveç'te yapılan Birleşmiş Milletler'in (BM) "Irak'a Yardım Konferansı"na katılmak için Stockholm'de bulunan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Babacan, konferansın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Irak'ın yapılandırılması için buraya geldiğini ifade eden Babacan, konferansa 100 ülkenin dışişleri bakanları ve üst düzey yöneticilerinin katıldığını söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ABD Dışişleri Bakanı Codoleezza Rice, İngiltere Dışişleri Bakanı Milliaband ve İran Dışişleri Bakanı Manucehr Muttaki ile ikili görüşmeler yaptığını söyleyen Babacan, Türkiye'nin çabalarının diğer ülkeler tarafından takdirle karşılandığını ifade etti. Bir gazetecinin, "Bu toplantıdan Türkiye ne elde edecek" sorusuna Babacan, "Irak'ın istikrarı Türkiye'nin çıkarınadır, tüm bölgenin çıkarınadır. Yine Irak'ın refahı Türkiye'nin ve bölgenin çıkarınadır. Dolayısıyla Irak'ta güvenliğin, barışın ve istikrarın sağlaması için gösterilecek çabalar mutlaka Türkiye'ye artı olarak dönecektir. Türkiye'nin yanı başında kendi ayakları üzerinde duran, bağımsız, demokratik, müreffeh bir Irak Türkiye'ye aynı zamanda büyük katkılarda bulunacak bir Irak'tır. Aynı zamanda Türkiye'nin de Irak'a büyük katkıları vardır. Bizim tüm bölgeyle alakalı temel politikalarımız var. Biz tüm bölgede barış istiyoruz, huzur istiyoruz, attığımız bütün adımlar da buna yönelik" yanıtını verdi.

Türkmen televizyonunun İsveç temsilcisinin, "Kerkük'te Türkmenler zor günler yaşıyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise Babacan, "Biz Kerkük'te yaşayan bütün etnik grupların refahını istiyoruz. Kerkük'e ciddi müdahaleler olmuştur, bütün bunların kuşkusuz ciddiye alınması gerekiyor. Hem BM'nin hem Amerikan yönetiminin Irak'ın tümüyle ilgili, ama özellikle de Kerkük'le alakalı çok dikkatli politikalar yürütmeleri gerekiyor. Biz de her fırsatta, her vesilede bunları konuşuyoruz. BM Genel Sekreteri ile görüşmemizde de Kerkük sorununu ele aldık" şeklinde cevap verdi.

Terör örgütü PKK sorununa da değinen Babacan, "Irak'ın sadece söylemlerle değil, somut bazı eylemlerle PKK terör örgütünün varlığını sona erdirmeye yönelik adımlar atması gerekiyor. Bunu görüşmelerimizde kendilerine açıkça ifade ediyoruz. Aynı zamanda uluslararası toplumun, dünya kamuoyunun da bu gerçeği görmesi gerekiyor" dedi.

(MA-MS-OYK-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title